Yargıtay Kararı Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu 2023/18 E. 2023/31 K. 11.07.2023 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu
ESAS NO : 2023/18
KARAR NO : 2023/31
KARAR TARİHİ : 11.07.2023

Görevsizlik Kararı Veren
Yargıtay Daireleri : 4 ve 5. Ceza Daireleri
Mahkemesi :Ceza Dairesi (İlk Derece)
Sayısı : 3-29

Hükümlü … hakkında görevi kötüye kullanma suçundan açılan kamu davasında yapılan yargılama sonucunda, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 4. Ceza Dairesince 07.06.2012 tarih ve 3-29 sayı ile sanığın görevi kötüye kullanma suçundan mahkûmiyetine karar verilmiştir.
Hükmün, hükümlü tarafından temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay Ceza Genel Kurulunca 09.04.2013 tarih ve 1268-124 sayı ile onanmasına karar verildiği, hükümlünün onama kararına karşı hak ihlalleri bulunduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurduğu, Mahkemece 25.02.2015 tarih ve 2013-8136 başvuru numarası ile başvurunun reddine karar verildiği, bunun üzerine hükümlü tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurulduğu, Mahkemece 31.03.2022 tarihli ve 60138-15 sayılı kararla mahkûmiyet hükmüne konu olayla ilgili olarak taraflar arasında dostane çözüm nedeniyle davanın kayıttan düşürülmesine karar verildiği, bunun üzerine hükümlünün 07.03.2023 havale tarihli dilekçesiyle 5271 sayılı CMK’nın 311/1-f maddesi gereğince yargılamanın yenilenmesi talebinin kabulü ile mahkûmiyet hükmünün iptaline ve beraatine karar verilmesini talep ettiği, bunun üzerine yargılanmanın yenilenmesi talebini inceleyen Yargıtay 4. Ceza Dairesince 30.03.2023 tarih ve 3-29 sayı ile;
“… Hükümlü hakkında görevi kötüye kullanma suçundan Dairemizce verilen mahkumiyet hükmünün kesinleştiği, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun iş bölümüne ilişkin 25.01.2023 tarih ve 2023/1 sayılı kararına ve Yargıtay Kanununun 14/3-c maddesine göre bu suçla ilgili temyiz incelemesi, olağanüstü kanun yollarına ilişkin davalara bakma ve ilk derece yargılamalarını yapma görevinin 5.Ceza Dairesine ait olduğu, Yargıtay Daireleri arasındaki görev ilişkisi kamu düzenine ilişkin bulunan görev ilişkisi niteliğinde olmayıp, 2797 sayılı Yargıtay Kanununun 14. maddesindeki düzenlemeden de anlaşılacağı üzere idari nitelikte iş bölümü ilişkisi olduğundan, yargılamanın yenilenmesi talebine sonradan değişen iş bölümüne göre başka dairece bakılmasının CMK’nın 318/1.maddesine aykırılık oluşturmayacağı, Dairemizce verilen hükmün kesinleşmesi üzerine yapılan yargılamanın yenilenmesi talebinin olağanüstü bir kanun yolu olması ve yeni bir yargılamayı gerektirmesi nedeniyle önceki işin devamı niteliğinde sayılamayacağı, açıklanan nedenlerle yargılamanın yenilenmesi talebinin incelenmesi görevinin Yargıtay 5. Ceza Dairesine ait olduğu “,
Dosyanın gönderildiği Yargıtay 5. Ceza Dairesince de 25.04.2023 tarih ve 30-46 sayı ile;
“…Yargıtay Büyük Genel Kurulunun 25/01/2023 tarihli ve 2023/1 sayılı iş bölümünün Yargıtay Ceza Daireleri İş Bölümü Ortak Hükümler kısmının dördüncü maddesinde; “Daha önce başka dairelerde görülmekte olup da dairesi değiştirilen dava dosyaları tekrar Yargıtaya gelmesi hâlinde mevcut hâlleriyle ilgili daireye/dairelere gönderilir ve bu dairece sonuçlandırılır. Bu iş bölümünün yürürlüğe girmesinden önce Yargıtay incelemesinden geçmiş ya da geri çevirme kararına konu olan dosyaların, tekrar Yargıtaya gelmesi hâlinde ya da olağanüstü yasa yollarından kaynaklanan taleplerde inceleme bu iş bölümüne göre görevli daire/daireler tarafından yapılır.” hükmüne yer verilmiştir.
Öte yandan CMK’nın “Yenileme isteminin kabule değer olup olmadığı kararı ve mercii” başlıklı 318. maddesinde;
“(1) Yargılamanın yenilenmesi istemi, hükmü veren mahkemeye sunulur. Bu mahkeme, istemin kabule değer olup olmadığına karar verir.
(2) 303 üncü madde gereğince Yargıtayın doğrudan hüküm kurduğu hâllerde de hükmü vermiş olan mahkemeye başvurulur.
(3) Yargılamanın yenilenmesi isteminin kabule değer olup olmadığına dair olan karar, duruşma yapılmaksızın verilir.
” şeklinde düzenlenmiştir.
Dairemizce benimsenen Yargıtay Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunun 16/03/2022 tarihli ve 2021/Bşk-20 Esas, 2022/6 sayılı Kararında da açıkça belirtildiği üzere; 2797 sayılı Yargıtay Kanunu’na 6572 sayılı Kanun’un 27. maddesi ile eklenen geçici 14. maddesi uyarınca oluşturulan Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu tarafından hazırlanan idari iş niteliğindeki iş bölümü kararı ile CMK’nın 318. maddesindeki amir hükmün bertaraf edilemeyeceği, bu bağlamda söz konusu talep hakkında değerlendirme yapma görevinin CMK’nın 318/1. maddesi uyarınca hükmü veren mahkeme olan Yargıtay 4. Ceza Dairesine (İlk Derece) ait olduğu,”
Gerekçesiyle karşılıklı görevsizlik kararları verilmiştir.
Oluşan olumsuz görev uyuşmazlığının çözümlenmesi için Yargıtay Birinci Başkanlığına gönderilen dosya, Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunca değerlendirilmiş ve açıklanan gerekçe ile karara bağlanmıştır.

CEZA DAİRELERİ BAŞKANLAR KURULU KARARI
Yargıtay 4 ve 5. Ceza Daireleri arasında oluşan ve çözümlenmesi gereken uyuşmazlık; yargılamanın yenilenmesi talebinin hangi Özel Dairece yapılması gerektiğinin belirlenmesine ilişkindir.
2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca hazırlanıp 27.01.2023 tarihinde yürürlüğe giren ve yargılanmanın yenilenmesi talebi tarihi itibarıyla uygulanması gereken 25.01.2023 tarihli ve 2023/1 sayılı iş bölümünün; “Yargıtay Ceza Daireleri iş bölümü Ortak Hükümler” kısmının birinci maddesinde; “Bu iş bölümündeki düzenlemeler, yürürlüğe girdiği tarih dahil olmak üzere tebliğnamesi bu tarihten sonra tanzim olunan işler için geçerli olup, temyiz incelemesi bu iş bölümüne göre görevli bulunan ceza dairesi tarafından yapılır.” denildikten sonra, üçüncü maddesinde; “Ceza Daireleri, yürürlük tarihinden önce kendisine gelen ve daha önceden gelip de bozma ya da her ne suretle olursa olsun daire dışına gönderilen işleri sonuçlandırır. İşin birden fazla dairece temyiz incelemesinin yapıldığı hâllerde ise temyiz incelemesi, işi daire dışına en son gönderen dairece yapılır.'” dördüncü maddesinde; “Daha önce başka dairelerde görülmekte olup da dairesi değiştirilen dava dosyaları tekrar Yargıtaya gelmesi hâlinde mecut hâlleriyle ilgili daire/dairelere gönderilir ve bu dairece sonuçlandırılır. Bu iş bölümünün yürürlüğe girmesinden önce Yargıtay incelemesinden geçmiş ya da geri çevirme kararına konu olan dosyaların, tekrar Yargıtaya gelmesi hâlinde ya da olağanüstü yasa yollarından kaynaklanan taleplerde inceleme bu iş bölümüne göre görevli daire/ daireler tarafından yapılır.” hükmüne yer verilmiştir.
Öte yandan CMK’nın “Yenileme isteminin kabule değer olup olmadığı kararı ve mercii” başlıklı 318. maddesinde;
“(1) Yargılamanın yenilenmesi istemi, hükmü veren mahkemeye sunulur. Bu mahkeme, istemin kabule değer olup olmadığına karar verir.
(2) 303 üncü madde gereğince Yargıtayın doğrudan hüküm kurduğu hâllerde de hükmü vermiş olan mahkemeye başvurulur.
(3) Yargılamanın yenilenmesi isteminin kabule değer olup olmadığına dair olan karar, duruşma yapılmaksızın verilir.
” şeklinde düzenlenmiştir.

2797 sayılı Yargıtay Kanunu’na 6572 sayılı Kanun’un 27. maddesi ile eklenen geçici 14. maddesi uyarınca oluşturulan Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu tarafından hazırlanan idari iş niteliğindeki işbölümü kararı ile CMK’nın 318. maddesindeki amir hükmünün bertaraf edilemeyeceğinin anlaşılması karşısında, yargılamanın yenilenmesi talebinin Yargıtay 4. Ceza Dairesince yapılması gerekmektedir.
Bu itibarla, Yargıtay 5. Ceza Dairesinin görevsizlik kararı isabetli olduğundan, Yargıtay 4. Ceza Dairesinin görevsizlik kararının kaldırılmasına ve dosyanın anılan Daireye gönderilmesine karar verilmelidir.

SONUÇ:
Açıklanan nedenlerle;
1- Yargıtay 4. Ceza Dairesinin 30.03.2023 tarihli ve 3-29 sayılı görevsizlik kararının KALDIRILMASINA,
2- Dosyanın Yargıtay 4. Ceza Dairesine GÖNDERİLMESİNE, 11.07.2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.