Yargıtay Kararı Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu 2020/123 E. 2021/30 K. 31.03.2021 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu
ESAS NO : 2020/123
KARAR NO : 2021/30
KARAR TARİHİ : 31.03.2021

CEZA DAİRELERİ BAŞKANLAR KURULU KARARI

Görevsizlik Kararı Veren
Yargıtay Daireleri : 6, 5 ve 9. Ceza
Mahkemesi :Ağır Ceza

Sanıklar hakkında yağma ve tefecilik suçlarından açılan kamu davasında yapılan yargılama sonucunda Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesince sanıkların aynı suçlardan beraatlerine karar verilmiştir.
Hükümlerin katılan Maliye Hazinesi vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 6. Ceza Dairesince 15.12.2016 tarih ve 6671-7202 sayı ile;
“Sanıklar …, … ve … hakkında yağma ve tefecilik suçlarından ayrı ayrı beraatlerine karar verildiği, Hazine vekilinin, sanıkların katılan … ve mağdur …’e yönelik işlendiği iddia olunan yağma suçuna yönelik temyiz talebi bulunmaktaysa da, yağma suçunun niteliği itibarıyla Hazinenin doğrudan ve/veya dolaylı zarar görmesi söz konusu olamayacağı, bu durum değerlendirilmeden müdahilliğe karar verilmesinin de hukuki bir değer içermediği, bu itibarla Hazinenin yağma suçuna yönelik temyiz yetkisinin bulunmadığı, bu açıklamalar ışığında Yargıtay Büyük Genel Kurulunun 12.02.2016 tarih, 2016/1 sayılı ve 26.02.2016 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan iş bölümüne ilişkin kararına göre; ‘Temyiz kanun yoluna tabi olmaması nedeniyle ilk bakışta reddedilecek temyiz talepleri görevli dairenin belirlenmesinde göz önünde bulundurulmaz.’ şeklinde düzenlemeye yer verildiği, dolayısıyla yağma suçundan verilen beraat kararlarının temyiz kapsamının dışında olduğunun anlaşılması karşısında; hükümdeki nitelendirmeye ve uygulama maddelerine, temyizin kapsamına, tebliğname tarihine ve Yargıtay Kanunu’nun 14. maddesi ile Yargıtay Büyük Genel Kurulunun 12.02.2016 tarih ve 2016/1 sayılı iş bölümüne ilişkin kararına göre; işin incelenmesi Yüksek 5. Ceza Dairesinin görevine girdiği,” ,
Dosyanın gönderildiği Yargıtay 5. Ceza Dairesince tarihsiz, 11419-2248 sayı ve Başkan imzasıyla;
“2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nun değişik 14. maddesinin verdiği yetkiye dayanarak Yargıtay Başkanlar Kurulu tarafından hazırlanan ve Büyük Genel Kurulca onaylanıp 28.01.2020 tarihli ve 31022 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak 01.02.2020 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren, iş bölümü kararı gereğince görevi kötüye kullanma/tefecilik suçuna ilişkin bu dava dosyasının incelenmek üzere Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderilmesine,”,
Dosyanın gönderildiği Yargıtay 9. Ceza Dairesince 08.12.2020 tarih ve 1380-2494 sayı ile;
“İddianame içeriğine, beraat hükümlerine ilişkin iddianamede nitelenen suçlara, beraat hükmü verilen nitelikli yağma suçunun daha önce Yargıtay incelemesinden geçmemiş olmasına, temyizin kapsamına, 2797 sayılı Yargıtay Kanunu’na, 6572 sayılı Kanun’un 27. maddesi ile eklenen geçici 14. madde uyarınca oluşturulan Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu tarafından hazırlanan ve Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 12.02.2016 tarih ve 2016/1 sayılı iş bölümü kararına, bu iş bölümünün ceza daireleri ortak hükümler kısmının 3. bendinde ‘İş bölümünün yürürlüğe girdiği tarihten sonra düzenlenen tebliğnameler, iş bölümündeki düzenlemeler esas alınarak görevli ceza dairesine gönderilir.’ 7. bendinde ‘Ceza Dairelerinin görevlerinin belirlenmesinde, mahkûmiyet kararlarında mahkeme hükmündeki, mahkûmiyet dışındaki kararların temyiz incelemesinde ise dava açan belgedeki nitelenen suç esas alınır.’ 9. bendinde ‘Birden fazla suçun yer aldığı hükümlerin temyiz incelemesi, incelemeye konu suçlardan yaptırımı en ağır olanına bakmakla görevli dairece yapılır. Çeşitli suçlara ilişkin açılan davalardan en ağırı belirlenirken de suçun temel şekline göre hapis cezasının üst sınırı daha fazla olan suça ilişkin dava daha ağır, üst sınırların eşit olması hâlinde ise alt sınırı daha fazla hapsi gerektiren suça ilişkin davanın daha ağır olduğu kabul edilir. Hapis cezası ile birlikte öngörülen adli para cezaları ise, her iki suça ilişkin hapis cezalarının alt ve üst sınırlarının eşit olması hâlinde nazara alınır’ 10. bendinde ise ‘Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 20.02.2007 tarih ve 2007/38-44 sayılı kararı ve süregelen uygulamada kabul edildiği üzere; Yargıtay daireleri arasındaki ilişkinin gerçek anlamda bir görev değil, iş bölümü ilişkisi olduğu, bu kabulün doğal sonucu olarak ceza yargılaması müessesi olan ‘görev’ kamu düzenini ilgilendirdiği ve kamu davasının taraflarının takip ve denetimine tabi bulunduğu hâlde, ceza daireleriyle ilgili ‘iş bölümünün’ Yargıtayın iç düzenini ilgilendirdiği nazara alınarak, tebliğnamede görevli dairenin tespitinde açıkça hataya düşülmediği takdirde temyiz incelemesi tebliğnamenin görevli görülerek düzenlendiği dairece yapılır’ şeklindeki düzenlemelere, tebliğname tarihine ve Yargıtay Kanunu’nun 14. maddesine göre; temyiz incelemesi yapma görevinin Yüksek 6. Ceza Dairesine ait bulunduğu,”
Gerekçesiyle görevsizlik kararları verilmiştir.
Yargıtay Birinci Başkanlığına gönderilen dosya, Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunca değerlendirilmiş ve açıklanan gerekçe ile karara bağlanmıştır.

CEZA DAİRELERİ BAŞKANLAR KURULU KARARI
Yargıtay Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunca açıklığa kavuşturulması gereken husus, temyiz incelemesinin hangi Özel Dairece yapılması gerektiğinin tespitine ilişkin ise de öncelikle olumsuz görev uyuşmazlığı bulunup bulunmadığı belirlenmelidir.
Olumsuz görev uyuşmazlığının oluşması için, karşılıklı olarak iki dairenin kendisini görevsiz sayması, başka bir anlatımla iki dairenin karşılıklı görevsizlik kararı vermesi gerekir.
İncelenen dosya kapsamından;
Sanıklar hakkında kurulan hükümlerin, katılan Maliye Hazinesi vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosyanın gönderildiği Yargıtay 6. Ceza Dairesince temyiz incelemesi görevinin Yargıtay 5. Ceza Dairesine ait olduğu, Yargıtay 5. Ceza Dairesince ise Yargıtay 9. Ceza Dairesinin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilerek dosyanın Yargıtay Ceza Daireleri Başkanlar Kuruluna gönderildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, Yargıtay 6. Ceza Dairesinin görevsizlik kararı üzerine dosyanın gönderildiği Yargıtay 5. Ceza Dairesince Başkan imzası ve gönderme kararı ile dosyayı tevdi alan Yargıtay 9. Ceza Dairesi arasında karşılıklı bir görevsizlik kararı olmadığından, Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunca çözülmesi gereken bir görev uyuşmazlığı da yoktur.
Bu itibarla, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin görevsizlik kararı uyarınca dosyanın Yargıtay 6. Ceza Dairesine gönderilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ:
Açıklanan nedenlerle;
Yargıtay 9. Ceza Dairesinin 08.12.2020 tarihli ve 1380-2494 sayılı görevsizlik kararı uyarınca dosyanın Yargıtay 6. Ceza Dairesine GÖNDERİLMESİNE, 31.03.2021 tarihinde yapılan müzakerede oy birliğiyle karar verildi.