Yargıtay Kararı Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu 2018/62 E. 2018/124 K. 02.05.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu
ESAS NO : 2018/62
KARAR NO : 2018/124
KARAR TARİHİ : 02.05.2018

Görevsizlik Kararı Veren
Yargıtay Daireleri : 15 ve 5. Ceza
Mahkemesi :Ağır Ceza
Günü : 15.06.2012
Sayısı : 433-249

Sanıklar … ve … hakkında nitelikli dolandırıcılık suçundan açılan kamu davasında yapılan yargılama sonucunda sanıkların aynı suçtan mahkûmiyetlerine karar verilmiştir.
Hükümlerin sanıklar tarafından temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 15. Ceza Dairesince 17.06.2015 gün ve 9327-26977 sayı ile;
“Yargıtay Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunun 29.12.2011 tarih ve 2011/ Bşk-42-42 esas-karar sayılı kararında belirlendiği gibi 2797 sayılı Yargıtay Kanununun görevlerini düzenleyen 14. maddesinin 3. fıkrasının (a) bendinde; ‘Daireler arasında iş bölümünün belirlenmesinde dava açılan belgedeki nitelendirme esas alınır. Açıklama ile sevk maddelerinin uyumsuz olduğu durumlarda, açıklamaya itibar edilir,’ (b) bendinde de; ‘Çeşitli suçlara ait davalarda, suçların en ağırını incelemeye yetkili olan daire görevlidir’ hükmüne yer verilmiştir.
Sanıklar … ve …’un suç tarihi itibarıyla Tekirdağ İl Jandarma Alay Komutanlığı bünyesinde astsubay ve uzman çavuş olarak görev yaptıkları, şikâyetçinin müdürlüğünü yaptığı Nurteks isimli iş yerinde çevre ile ilgili denetlemeler yaptıklarını, İl Jandarma Komutanlığı Hizmet Muhafız Komutanlığının halı ihtiyacının olduğunu, yapılan denetlemelerde askerlerin mekik ve şınav çekerken üstlerinin kirlendiğini, bu yüzden halı ihtiyacı olduğunu söyledikleri ve ilgili firma yetkililerini kamu kurumuna halı verileceği yönünde ikna olmalarını sağlayıp piyasa değeri 450-500 Lira civarında olan halıyı ücretsiz olarak aldıktan sonra …’a verdikleri iddia olunması nedeniyle TCK’nun 257. maddesinde düzenlenen görevi kötüye kullanma suçunun tavsif edilmiş olması karşısında;
İddianamedeki sevk maddeleri ve nitelendirmeye göre, Yargıtay Kanununun değişik 14. maddesi gereğince temyiz incelemesinin Yüksek 5. Ceza Dairesinin görevi dahilinde olduğu”,
Dosyanın gönderildiği Yargıtay 5. Ceza Dairesince de 19.02.2018 gün ve 8656-864 sayı ile;
“İddianame içeriğine, tebliğnamenin 28.06.2014 tarihinden önce düzenlenmiş olmasına, sevke, temyizin kapsamına ve Yargıtay Kanununun 14. maddesine göre temyiz incelemesi yapma görevi Yüksek 15. Ceza Dairesine ait bulunduğu”
Gerekçesiyle karşılıklı görevsizlik kararları verilmiştir.
Olumsuz görev uyuşmazlığının çözümü için Birinci Başkanlığa gönderilen dosya, Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunca değerlendirilmiş ve açıklanan gerekçelerle karara bağlanmıştır.
TÜRK MİLLETİ ADINA
CEZA DAİRELERİ BAŞKANLAR KURULU KARARI
Yargıtay 15 ve 5. Ceza Daireleri arasında oluşan ve çözülmesi gereken uyuşmazlık, temyiz incelemesinin hangi Özel Dairece yapılması gerektiğinin belirlenmesine ilişkindir.
2797 sayılı Yargıtay Kanununun Ceza Dairelerinin görevini düzenleyen, tebliğname tarihi itibarıyla yürürlükte bulunan 6110 sayılı Kanunla değişik 14. maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendinde; “Daireler arasındaki iş bölümünün belirlenmesinde dava açılan belgedeki nitelendirme esas alınır. Açıklama ile sevk maddelerinin uyumsuz olduğu durumlarda açıklamaya itibar edilir” hükmüne yer verilmiştir.
İncelenen dosya kapsamına göre;
Tebliğname tarihi itibarıyla ceza dairelerinin görevinin belirlenmesinde esas alınması gereken iddianamede eylemin; “…Olay tarihinde şüpheli Deniz’in devlete ait resmi araçla Nurteks isimli iş yerine gittiği, burada denetleme amaçlı bulunduğunu beyan eden şüphelinin beraberinde tanıklar … ve … olduğu halde fabrikayı gezdiği, ziyarete bir denetleme havası verdiği, hatta orada bulunan ve araç yıkamak için yapıldığı belirtilen mazgalların mevzuata uygun olmayabileceği yönünde işyeri sorumlularının da kaygı oluşturacak tarzda cümleler sarf ettiği, buradan İl Jandarma Komutanlığına alınıyor şeklinde açıklamada bulunarak temin ettiği halıfeksi şüpheli …’a intikalini sağladığı,” şeklinde anlatılması karşısında sanıklar hakkında nitelikli dolandırıcılık suçundan kamu davası açıldığı kabul edilmelidir. Bu suça ilişkin temyiz incelemesini yapma görevi de Yargıtay Kanununun 14. maddesi uyarınca Yargıtay 15. Ceza Dairesine ait bulunmaktadır. Eylemin gerçekte hangi suçu oluşturduğu ise görevli Özel Dairece yapılacak temyiz incelemesi sonucunda belirlenebilecektir.
Bu itibarla, Yargıtay 5. Ceza Dairesinin görevsizlik kararı isabetli bulunduğundan, Yargıtay 15. Ceza Dairesinin görevsizlik kararının kaldırılmasına ve dosyanın anılan daireye gönderilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ:
Açıklanan nedenlerle,
1-Yargıtay 15. Ceza Dairesinin 17.06.2015 gün ve 9327-26977 sayılı görevsizlik kararının KALDIRILMASINA,
2-Dosyanın, temyiz incelemesi yapılması için Yargıtay 15. Ceza Dairesine GÖNDERİLMESİNE, 02.05.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.