Yargıtay Kararı Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu 2017/62 E. 2017/82 K. 19.04.2017 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu
ESAS NO : 2017/62
KARAR NO : 2017/82
KARAR TARİHİ : 19.04.2017

Görevsizlik Kararı Veren
Yargıtay Daireleri : 7 ve 16. Ceza Daireleri
Mahkemesi :Asliye Ceza
Günü : 09.10.2012
Sayısı : 876-666

Sanık … hakkında suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ithal etme, sanıklar …, …, …, … ve … hakkında suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma ve eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ithal etme, sanık … hakkında suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma ve kaçakçılığa konu eşyayı bu özelliğini bilerek ticari amaçla taşıma, sanık … hakkında örgüte bilerek isteyerek yardım etme ve suç üstlenme suçlarından açılan kamu davalarında yapılan yargılama sonucunda, Kilis 1. Asliye Ceza Mahkemesince 09.10.2012 gün ve 876-666 sayı ile, sanık …’nun suç işlemek amacıyla örgüt kurma, sanıklar …, …, …, …, …, … ve …’nun suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, sanık …’ın örgüte bilerek isteyerek yardım etme suçlarından beraatlerine, sanık …’nun eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ithal etme ve gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ithal edilmiş eşyayı bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alma, satışa arz etme, satma, taşıma veya bulundurma suçlarından hükümlerin açıklanmasının geri bırakılmasına, sanık …’in eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ithal etme ve gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ithal edilmiş eşyayı bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alma, satışa arz etme, satma, taşıma veya bulundurma (2 kez) suçlarından hükümlerin açıklanmasının geri bırakılmasına, sanık …’ın suç üstlenme suçundan mahkûmiyetine, sanık …’ın gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ithal edilmiş eşyayı bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alma, satışa arz etme, satma, taşıma veya bulundurma suçundan mahkûmiyetine, sanıklar … ve …’nin eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ithal etme ve gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ithal edilmiş eşyayı bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alma, satışa arz etme, satma, taşıma veya bulundurma suçlarından mahkûmiyetlerine, sanık …’nun eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ithal etme (2 kez) ve gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ithal edilmiş eşyayı bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alma, satışa arz etme, satma, taşıma veya bulundurma suçlarından mahkûmiyetine, sanık …’nun eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ithal etme suçundan mahkûmiyetine karar verilmiştir.
Haklarındaki mahkûmiyet hükümlerinin sanıklar Yılmaz, Memet ve Metin ile sanıklar Ahmet, Celal ve Şaban müdafileri tarafından, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma ve örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme suçlarından kurulan beraat hükümleri ile kurulan mahkûmiyet hükümleri ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin kararların katılan … İdaresi vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 06.06.2014 tarihli tebliğnamesiyle dosyanın gönderildiği Yargıtay 7. Ceza Dairesince 23.03.2016 gün ve 18040-4143 sayı ile;
“İddianamedeki sevk ve nitelendirmeye, hükmün konusuna, 2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nun 6110 sayılı Kanun’la değişik 14. maddesi ve Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nun iş bölümüne ilişkin kararına göre, inceleme görevi Yargıtay Yüksek 16. Ceza Dairesi’ne ait bulunduğu…”,
Dosyanın gönderildiği Yargıtay 16. Ceza Dairesince de 14.02.2017 gün ve 2656-803 sayı ile;
“Gümrük İdaresi ve vekilinin katılma talebine dair dilekçelerinin içeriğine göre suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, örgüte bilerek isteyerek yardım etme ve suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçlarından açılan davalar yönünden katılma isteğinde bulunmamalarına, katılma istemlerinin 5607 sayılı Kanuna aykırılık suçlarından açılan davaya yönelik bulunmasına, iddianamedeki sevke uygun anlatıma, tebliğname tarihine, temyizin kapsamına göre Yargıtay Kanununun 14. maddesi hükmüne ve 29.01.2014 tarih ve 28897 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yargıtay Büyük Genel Kurulunun 24.01.2014 tarih ve 2014/1 sayılı kararına göre işin incelenmesi Yüksek 7. Ceza Dairesinin görevine girdiği…”
Gerekçeleriyle karşılıklı görevsizlik kararları verilmiştir.
Oluşan olumsuz görev uyuşmazlığının çözülmesi için Yargıtay Birinci Başkanlığına gönderilen dosya, Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunca değerlendirilmiş ve açıklanan gerekçe ile karara bağlanmıştır.
TÜRK MİLLETİ ADINA
CEZA DAİRELERİ BAŞKANLAR KURULU KARARI
Yargıtay 7 ve 16. Ceza Daireleri arasında oluşan ve çözülmesi gereken uyuşmazlık; temyiz incelemesinin hangi Özel Dairece yapılması gerektiğinin belirlenmesine ilişkindir.
2797 sayılı Yargıtay Kanununun Ceza Dairelerinin görevlerini düzenleyen 6110 sayılı Kanunla değişik 14. maddesinin tebliğname tarihinde yürürlükte bulunan 3. fıkrasında;
“Ceza dairelerinde:
a) Daireler arasındaki iş bölümünün belirlenmesinde dava açılan belgedeki nitelendirme esas alınır. Açıklama ile sevk maddelerinin uyumsuz olduğu durumlarda açıklamaya itibar edilir.
b) Çeşitli suçlara ait davalarda, suçların en ağırını incelemeye yetkili olan daire görevlidir” hükmüne yer verilmiştir.
İncelenen dosya kapsamından;
Katılan … İdaresi vekilinin 22.12.2011 tarihli dilekçesinde katılma istemini 5607 sayılı Kanuna muhalefet suçları yönünden yaptığı, mahkemece suç ayrımı yapılmaksızın katılma kararı verildiği, katılan … İdaresi vekili tarafından verilen 23.11.2012 havale tarihli temyiz dilekçesi ile, mahkûmiyet hükümlerinin ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin kararların müsadere yönüyle, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma ve örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme suçlarından kurulan beraat hükümlerinin ise açıkça temyiz davasına konu edildiği anlaşılmaktadır.
Somut olayda tebliğname tarihinin 06.06.2014 olduğu göz önüne alındığında, temyiz incelemesine konu olan suçlardan iddianamede anlatılan ve sevk maddeleri gösterilen suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçunun yaptırımı iki yıldan altı yıla kadar hapis, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma suçunun yaptırımı bir yıldan üç yıla kadar hapis, örgüte bilerek veya isteyerek yardım etme suçunun yaptırımı bir yıldan üç yıla kadar hapis, suç üstlenme suçunun yaptırımı iki yıla kadar hapis, eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ithal etme suçunun yaptırımı bir yıldan beş yıla kadar hapis ve onbingüne kadar adli para cezası, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ithal edilmiş eşyayı bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alma, satışa arz etme, satma, taşıma veya bulundurma suçunun yaptırımı bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbingüne kadar adli para cezası olup, temyiz incelemesinin ve bu bağlamda katılan … İdaresinin, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma veya örgüte bilerek isteyerek yardım etme suçlarından açılmış bulunan kamu davalarına katılma hakkının bulunup bulunmadığı, verilen katılma kararının bu suçlar hakkında açılan kamu davalarını kapsayıp kapsamadığı, kapsadığının kabulü halinde hukuki sonuç doğurup doğurmayacağı hususlarının değerlendirilmesinin, suçların en ağırı olan suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçuna ilişkin temyiz davalarına bakmakla yetkili ve görevli bulunan Yargıtay 16. Ceza Dairesince yapılması gerekmektedir.
Bu itibarla, Yargıtay 7. Ceza Dairesinin görevsizlik kararı isabetli bulunduğundan, Yargıtay 16. Ceza Dairesinin görevsizlik kararının kaldırılmasına ve dosyanın anılan daireye gönderilmesine karar verilmelidir..
SONUÇ:
Açıklanan nedenlerle;
1- Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 14.02.2017 gün ve 2656-803 sayılı görevsizlik kararının KALDIRILMASINA,
2- Dosyanın, Yargıtay 16. Ceza Dairesine GÖNDERİLMESİNE, 19.04.2017 tarihinde yapılan müzakerede oybirliğiyle karar verildi.