Yargıtay Kararı Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu 2016/135 E. 2016/135 K. 19.04.2016 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu
ESAS NO : 2016/135
KARAR NO : 2016/135
KARAR TARİHİ : 19.04.2016

Yargıtay Daireleri : 1 ve 15. Ceza Daireleri
Mahkemesi :Ağır Ceza

Temyiz Edenler : Katılan … hazinesi vekilleri, katılanlar …, …, … vekili, sanık …, sanık … ve sanık … müdafii, v.d.
Sanıklar hakkında kasten adam öldürmeye teşebbüs, mala zarar verme, kasten yangın çıkarma, suç işlemeye tahrik, kamu görevlisine direnme ve izinsiz toplantı ve gösteri yapma suçlarından açılan kamu davasının yapılan yargılaması sonucunda, mahkumiyet hükümlerinin açıklanmasının geri bırakılmasına, beraatlerine ve mahkumiyetlerine karar verilmiştir.
Hükmün katılan … hazinesi vekilleri, katılanlar …, …, … vekili, sanık …, sanık … ve sanık … müdafii, sanık … müdafii, sanık … müdafii, sanık … müdafii, sanık … müdafii, sanıklar …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, müdafii, sanıklar …, …, …, …, …, …, …, …,…, …, …, …, …, …, … müdafii, sanık … müdafii, sanık …, sanıklar …, …, müdafii, sanık … müdafii, sanıklar …, …, … müdafii, sanık … ve müdafii, sanıklar …, ve … müdafii, sanık … müdafii, sanıklar ve … müdafii, sanık …, sanık … müdafii, sanık … müdafii, sanık … müdafii, sanıklar … ve … müdafii, sanık …, sanık …, sanık …, sanık …, sanık …, sanık …, sanık …, sanık …, sanık …, sanık …, sanık …, sanık …, sanık …, sanık …, sanık …, sanık …, sanık … tarafından temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 1. Ceza Dairesince 21.10.2014 gün ve 3717-4681 sayı ile;., …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …’ın ‘mağdurlar …,…, … ve kimliği belirlenemeyen bir çocuğu öldürmeye teşebbüs’ suçundan kurulan beraat hükümlerini, adı geçen mağdurların değil, bu hükümleri temyiz etmeye yetkisi bulunmayan başka suçların mağdurlarının temyiz etmesi karşısında, mezkur ‘öldürmeye teşebbüs’ suçundan kurulan beraat hükümlerinin inceleme dışı bırakılacağı gözönünde bulundurularak; temyizin kapsamına, iddianamedeki sevk ve nitelemeye göre, temyizen inceleme işi, 2797 sayılı Yargıtay Kanunun, 6545 sayılı Kanunun 31. maddesi ile değişik 14. maddesi uyarınca Yargıtay Yüksek Onbeşinci Ceza Dairesinin görevine girdiği”,
Dosyanın gönderildiği Yargıtay 15. Ceza Dairesince 28.03.2016 gün ve 21003-2712 sayı ile;
“Yargıtay Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu’nun 29.12.2011 tarih ve 2011/ Bşk-42-42 Esas- Karar sayılı kararında belirlendiği gibi 2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nun görevlerini düzenleyen 14. maddesinin 3.fıkrasının (a) bendinde; çeşitli suçlara ilişkin açılan davalardan en ağırı saptanırken, hapis cezasının üst sınırı daha fazla olan suça ilişkin dava daha ağır kabul edilmeli, üst sınırların eşit olması halinde bu kez alt sınırı daha fazla hapsi gerektiren suça ilişkin davanın daha ağır olduğu sonucuna varılmalıdır. Hapis cezası ile birlikte öngörülen adli para cezaları ise, her iki suça ilişkin hapis cezalarının alt ve üst sınırlarının eşit olması halinde dikkate alınmalıdır, hükmünü amirdir.
İncelenen dosya içeriğine göre; Katılan … Hazinesi vekillerinin ve katılanlar …, … ve … vekilinin tüm sanıklar hakkında kasten öldürmeye teşebbüs suçundan verilen beraat hükümlerini temyiz ettiği, katılanların, temyize haklarının bulunup bulunmadığının, görevli dairece yapılacak inceleme sonucunda anlaşılacağı, görevli daire tarafından, katılanların temyize haklarının bulunmadığının değerlendirilmesi durumunda, belirtilen hükümle ilgili olarak ret kararı verilmesi, diğer hükümlerin de esastan incelenmesi gerektiği, buna göre, kasten öldürmeye teşebbüs suçu ile ilgili olarak dairemizin herhangi bir görevinin bulunmadığı,
Temyiz incelemesine konu suçlardan iddianamede anlatılan ve sevk maddeleri gösterilen kasten öldürmeye teşebbüs suçunun cezası, suç tarihi itibarıyla yürürlükte bulunan 5237 sayılı TCK’nın 81. maddesinde dokuz yıldan onbeş yıla kadar hapis; nitelikli mala zarar verme suçunun cezası ise, suç tarihi itibariyle aynı Kanun’un 152/1-a maddesi uyarıncabir yıldan altı yıla kadar hapis cezasından ibaret olduğu gözetildiğinde;
İddianamedeki sevk maddeleri, nitelendirme ve temyizin kapsamına göre, Yargıtay Kanunu’nun Değişik 14. maddesi gereğince temyiz incelemesi Yüksek (1.) Ceza Dairesi’nin görevi dahilinde olduğu”
Gerekçesiyle karşılıklı görevsizlik kararları verilmiştir.
Oluşan olumsuz görev uyuşmazlığının çözülmesi için Yargıtay Birinci Başkanlığına gönderilen dosya, Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunca değerlendirilmiş ve açıklanan gerekçe ile karara bağlanmıştır.
TÜRK MİLLETİ ADINA
CEZA DAİRELERİ BAŞKANLAR KURULU KARARI
Yargıtay 1 ve 15. Ceza Daireleri arasında oluşan ve çözülmesi gereken uyuşmazlık; temyiz incelemesinin hangi Özel Dairece yapılması gerektiğinin belirlenmesine ilişkindir.
2797 sayılı Yargıtay Kanununun Ceza Dairelerinin görevlerini düzenleyen 6110 sayılı Kanunla değişik 14. maddesi;
“Ceza dairelerinde:

b) Çeşitli suçlara ait davalarda, suçların en ağırını incelemeye yetkili olan daire görevlidir” hükmüne yer verilmiştir.
Sanıklara yüklenen suçlardan en ağırı kasten öldürmeye teşebbüs suçudur, … hazinesi vekillerinin katılma istemi bütün suçlar yönünden yapılmış olup, mahkemecede suç ayrımı yapılmaksızın, tüm suçlardan katılma kararı verilmiş ve katılan vekili tarafından tüm suçlardan kurulan hükümler temyiz davasına konu edilmiştir.
Kasten öldürmeye teşebbüs suçundan açılmış bulunan kamu davasına katılmanın olanaksız olması veya böyle bir kararın hukuki sonuç doğurmaması, bu suça ilişkin kararı denetlemekle görevli bulunan Yargıtay 1. Ceza Dairesince değerlendirilmesi gereken bir husustur.
Bu itibarla, Yargıtay 15. Ceza Dairesinin görevsizlik kararı isabetli bulunduğundan, Yargıtay 1. Ceza Dairesinin görevsizlik kararının kaldırılmasına ve dosyanın anılan daireye gönderilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ:
Açıklanan nedenlerle;
1- Yargıtay 1. Ceza Dairesinin 21.10.2014 gün ve 3717-4681 sayılı görevsizlik kararının KALDIRILMASINA,
2- Dosyanın Yargıtay 1. Ceza Dairesine GÖNDERİLMESİNE, 19.04.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.