Yargıtay Kararı Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu 2015/38 E. 2015/349 K. 05.02.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu
ESAS NO : 2015/38
KARAR NO : 2015/349
KARAR TARİHİ : 05.02.2015

Görevsizlik Kararı veren
Yargıtay Daireleri : 8 ve 15. Ceza Daireleri
Mahkemesi : Ağır Ceza

Sanıklar hakkında resmi belgede sahtecilik ve banka aracılığı ile dolandırıcılığa teşebbüs suçlarından cezalandırılması talebiyle açılan kamu davasının yapılan yargılaması sonucunda, Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesince 11.11.2009 gün ve 67-347 sayı ile, sanıkların resmi belgede sahtecilik ve banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçlarından mahkûmiyetlerine karar verilmiştir.
Hükmün sanıklar tarafından temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 8. Ceza Dairesince 26.09.2013 gün ve 32840–23503 sayı ile; “İddianamede sanıkların, şikayetçinin kimlik bilgilerini ve sanık Y.. A..’nın fotoğrafını kullanmak suretiyle sahte nüfus cüzdanı düzenledikleri, sanık Yusuf’un bu nüfus cüzdanı ile banka şubesine gidip kendisini şikayetçi olarak tanıtarak şikayetçi adına düzenlenmiş gerçek kredi kartını ele geçirmeye kalkıştığı, ancak kredi kartını daha önceden şikayetçiye teslim etmiş olan banka çalışanlarının bu ikinci başvuruyu şüpheli bularak durumu polise bildirmeleri üzerine sanıkların kartı ele geçiremediği iddia edilmekle, resmi belgede sahtecilik ve banka aleyhine dolandırıcılığa teşebbüs suçlarının nitelendirildiği, olayda ele geçirilen ya da elde bulundurulan kredi kartının kullanılması suretiyle haksız yarar sağlanması veya buna teşebbüs edilmesinin söz konusu olmadığı cihetle, iddianame ve temyizin kapsamına, Yargıtay Kanununun 14. maddesi ile Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nun 02.06.2011 günlü Resmi Gazete’de yayımlanan 12.05.2011 gün ve 2011/1 sayılı kararına göre temyiz inceleme görevi Yargıtay Yüksek 15. Ceza Dairesine ait olmakla Dairemizin görevsizliğine”,
Dosyanın gönderildiği Yargıtay 15. Ceza Dairesince de 12.01.2015 gün ve 28389– 72 sayı ile; “İddianamedeki sevk maddeleri ve nitelendirmeye göre, Yargıtay Kanununun değişik 14. maddesi gereğince temyiz incelemesi Yüksek 8. Ceza Dairesinin görevi dahilinde olduğu” gerekçesiyle karşılıklı görevsizlik kararları verilmiştir.
Yargıtay Birinci Başkanlığına gönderilen dosya, Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunca değerlendirilmiş ve açıklanan gerekçelerle karara bağlanmıştır.

TÜRK MİLLETİ ADINA
CEZA DAİRELERİ BAŞKANLAR KURULU KARARI
Yargıtay 8 ve 15. Ceza Daireleri arasındaki uyuşmazlık, temyiz incelemesinin hangi Özel Dairece yapılması gerektiğinin belirlenmesine ilişkindir.
İncelenen dosya kapsamından; sanıklar hakkında resmi belgede sahtecilik suçunun yanında 5237 sayılı TCK’nun 158/1-f ve 35. maddesi uyarınca cezalandırılması istemiyle kamu davasının açıldığı belirtilmiş ve buna uyumlu olacak şekilde iddianamede yargılama konusu eylem; “Şikayetçi ile şüphelilerin daha önceden tanıştıkları, şikayetçinin kredi kartı almak için Şirinevler HSBC şubesine başvurduğu, bankanın kredi kartını bilahare adresine göndereceğini belirttiği, belli bir süre geçince ve kredi kartı gelmeyince şikayetçinin durumu Y.. P..’a anlatarak kredi kartının alınmasında kendisine yardım etmesi istediği ve şüpheli Yavuz’un şikayetçinin iki adet resmi ile nüfus cüzdan fotokopisini isteyerek aldığı, her iki şüphelinin birlikte hareket ederek şikayetçinin kimlik bilgilerini kullanarak şüpheli Y.. A..’nın resminin olduğu tamamen sahte nüfus cüzdanı yaptıkları ve şüpheli Yusuf’un bu nüfus cüzdanı ile HSBC bankasının Şirinevler şubesine gidip kendisini şikayetçi H.. Ç.. olarak tanıtıp onun adına tanzim edilmiş kredi kartını alarak elde edecekleri şifre ile onun zararına kullanarak dolandırmak istedikleri fakat daha önceden bankanın şikayetçiyi arayıp bankada kredi kartını şikayetçiye teslim etmiş olmaları nedeniyle banka çalışanlarının bu ikinci başvuruyu şüpheli bulup durumu polise intikal ettirdikleri…” şeklinde anlatılmıştır.
2797 sayılı Yargıtay Kanununun, tebliğname tarihi itibarıyla yürürlükte bulunan 6110 sayılı Kanun ile değişik 14. maddesinin 3. fıkrasının (a) bendinde yer alan; “Daireler arasındaki işbölümünün belirlenmesinde dava açılan belgedeki nitelendirme esas alınır. Açıklama ile sevk maddelerinin uyumsuz olduğu durumlarda, açıklamaya itibar edilir” hükmü gözetildiğinde, iddianamedeki anlatım içeriğinden sanıklar hakkında banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılığa teşebbüs suçundan 5237 sayılı TCK’nun 158/1-f ve 35. maddesi uyarınca kamu davası açıldığı ve sevk maddesinin de buna uyumlu olacak şekilde gösterildiği kabul edilmelidir.
Buna göre, temyiz incelemesinin 2797 sayılı Yargıtay Kanununun 14. maddesi uyarınca banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçuna ilişkin temyiz davalarına bakmakla yetkili ve görevli olan Yargıtay 15. Ceza Dairesince yapılması gerekmektedir.
Bu itibarla, Yargıtay 8. Ceza Dairesinin görevsizlik kararı isabetli olduğundan, Yargıtay 15. Ceza Dairesinin görevsizlik kararının kaldırılmasına ve dosyanın temyiz incelemesi yapılmak üzere 15. Ceza Dairesine gönderilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ :
Açıklanan nedenlerle;
1- Yargıtay 15. Ceza Dairesinin 12.01.2015 gün ve 28389–72 sayılı görevsizlik kararının KALDIRILMASINA,
2- Dosyanın, Yargıtay 15. Ceza Dairesine GÖNDERİLMESİNE, 05.02.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.