Yargıtay Kararı Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu 2015/227 E. 2015/538 K. 22.12.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu
ESAS NO : 2015/227
KARAR NO : 2015/538
KARAR TARİHİ : 22.12.2015

Görevsizlik Kararı veren
Yargıtay Daireleri : 8 ve 4. Ceza Daireleri
Mahkemesi : Ağır Ceza

Kasten yaralama, mala zarar verme, genel güvenliği tehlikeye sokma ve nitelikli yağma suçlarından açılan kamu davasının yapılan yargılaması sonucunda, sanığın genel güvenliği tehlikeye sokma ve nitelikli yağma suçlarından beraatine, kasten yaralama ve mala zarar verme suçlarından ise mahkûmiyetine karar verilmiştir.
Hükmün Cumhuriyet savcısı ve sanık müdafii tarafından temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 8. Ceza Dairesince 04.05.2015 gün ve 34936-16478 sayı ile;
“2797 sayılı Yargıtay Yasasının 6110 sayılı Yasa ile değişik 14. maddesinde Ceza Dairesinde, Daireler arasındaki iş bölümünün belirlenmesinde, dava açılan belgedeki nitelendirme esas alınır. Açıklama ile sevk maddelerinin uyumsuz olduğu durumlarda, açıklamaya itibar edilir hükmü yer almaktadır. Yasa, sevk maddelerine değil, iddianamedeki tavsife ağırlık tanımıştır. Bu nedenle Ceza Dairelerinin görevinde Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu’nun yerleşik kararlarında da belirtildiği üzere tavsif esas alınmalıdır.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının 08.01.2013 tarihli iddianamesinde, olay tarihinde, sanık in katılanlardan kahvehane işleten ı işyerinin önünde çıkan kavga sırasında yaraladığı, akabinde olay yerinden ayrılıp evine giderek getirdiği av tüfeği ile kahvehane önünde, ‘kim Ali ile takılıyorsa, kahvesine gidiyorsa hepsini öldüreceğim’ diyerek havaya ateş ettiği ve ardından adı geçen katılanın park halindeki otomobiline ateş ederek zarar verdiğinin iddia olunması karşısında; TCK’nun 106/2-a-c maddesinde öngörülen ‘nitelikli tehdit’ suçu tavsif edilerek dava açılmıştır.
Bu itibarla; tebliğname tarihine, inceleme konusu suçlardan beraat kararına ilişkin iddianamedeki anlatıma, temyizin kapsamına ve Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nun 22.01.2015 günlü Resmi Gazete’de yayımlanan 19.01.2015 gün ve 2015/8 sayılı kararının Ceza Daireleri İşbölümü Ortak Hükümlerinin 3 no’lu fıkrası uyarınca temyiz inceleme görevi Yargıtay Yüksek 4. Ceza Dairesine ait olduğu”,
Yargıtay 4. Ceza Dairesince de 18.06.2015 gün ve 13279-31667 sayı ile;
“22.01.2015 tarih ve 29244 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 02.02.2015 tarihinde yürürlüğe giren Yargıtay Ceza Daireleri İş Bölümü Kararının ortak hükümler bölümünde daireler arasında iş bölümü belirlenmesinde, 28.06.2014 tarihinden sonra düzenlenen tebliğnameler bakımından mahkeme kararındaki nitelendirmenin esas alınacağının düzenlendiği, temyize konu mahkeme kararında silahla tehdit suçundan kurulan bir hüküm bulunmadığı, sanık C.. Ç.. hakkında mala zarar verme ve yaralama suçlarından mahkûmiyet kararı, genel güvenliği kasten tehlikeye sokmak suçundan ise beraat kararı verildiği, beraat kararının o yer Cumhuriyet savcısı tarafından, mahkûmiyet kararlarının ise sanık müdafii tarafından temyiz edildiği, bu çerçevede temyiz incelemesi görevinin hükümde yer alan ve temyize konu edilen suçlardan en ağır yaptırımı içeren genel güvenliği kasten tehlikeye sokma suçuna bakmakla görevli Yargıtay 8. Ceza Dairesine ait olduğu”
Gerekçesiyle karşılıklı görevsizlik kararları verilmiştir.
Oluşan olumsuz görev uyuşmazlığının çözümü için Yargıtay Birinci Başkanlığına gönderilen dosya, Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunca değerlendirilmiş ve açıklanan gerekçelerle karara bağlanmıştır.

TÜRK MİLLETİ ADINA
CEZA DAİRELERİ BAŞKANLAR KURULU KARARI
Yargıtay 8 ve 4. Ceza Daireleri arasında oluşan ve çözümlenmesi gereken uyuşmazlık, hükmün temyiz incelemesinin hangi Özel Dairece yapılması gerektiğinin belirlenmesine ilişkindir.
İncelenen dosya kapsamından;
Sanık hakkında kasten yaralama, mala zarar verme, genel güvenliği tehlikeye sokma ve nitelikli yağma suçlarından kamu davası açıldığı, yapılan yargılama sonucunda genel güvenliği tehlikeye sokma ve nitelikli yağma suçlarından beraatine, kasten yaralama ve mala zarar verme suçlarından mahkûmiyetine karar verildiği, genel güvenliği tehlikeye sokma suçundan verilen beraat hükmünün Cumhuriyet savcısı tarafından, kasten yaralama ve mala zarar verme suçlarından verilen mahkûmiyet hükümlerinin ise sanık tarafından temyiz edildiği anlaşılmaktadır.
Yargıtay Kanununun Ceza Dairelerinin görevini düzenleyen 14/3. maddesinin (a) bendi; “Daireler arasındaki işbölümünün belirlenmesinde dava açılan belgedeki nitelendirme esas alınır. Açıklama ile sevk maddelerinin uyumsuz olduğu durumlarda açıklamaya itibar edilir” şeklinde iken, 28.06.2014 gün ve 29044 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6545 sayılı Kanunun 31. maddesiyle; “Daireler arasındaki iş bölümünün belirlenmesinde mahkeme kararındaki nitelendirme, mahkûmiyet dışındaki kararlarda ise iddianame veya iddianame yerine geçen belgedeki nitelendirme esas alınır” şeklinde değiştirilmiştir.
Genel güvenliği tehlikeye sokma suçundan verilen beraat hükmüne konu eylemin iddianamede; “…bir süre sonra şüpheli Can’ın evinden av tüfeği alarak yanında diğer şüpheli Cengiz olduğu halde kahvehane önüne geldikleri ve Can’ın ‘kim Ali ile takılıyorsa, kahvesine gidiyorsa hepsini öldüreceğim’ diyerek av tüfeği ile havaya ateş ettiği…” şeklinde anlatılması karşısında TCK’nun 106/2-a. maddesinde düzenlenen silahla tehdit suçundan kamu davası açıldığı kabul edilmelidir. Buna göre temyize konu edilen eylemlere ilişkin kanun maddelerindeki cezaların karşılaştırılması sonucunda, atılı suçlardan en ağırı 5237 sayılı TCK’nun 106/2-a maddesinde düzenlenen silahla tehdit suçu olup, bu suçlara ilişkin temyiz incelemesini yapma görevi Yargıtay 4. Ceza Dairesine aittir.
Bu itibarla, temyiz incelemesinin Yargıtay 4. Ceza Dairesi tarafından yapılması gerektiğinden, dosyanın anılan Daireye gönderilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ:
Açıklanan nedenlerle,
1-Yargıtay 4. Ceza Dairesinin 18.06.2015 gün ve 13279-31667 sayılı görevsizlik kararının KALDIRILMASINA,
2-Dosyanın, temyiz incelemesi yapılması için Yargıtay 4. Ceza Dairesine GÖNDERİLMESİNE, 22.12.2015 günü oybirliğiyle karar verildi.