Yargıtay Kararı Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu 2015/217 E. 2015/528 K. 22.12.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu
ESAS NO : 2015/217
KARAR NO : 2015/528
KARAR TARİHİ : 22.12.2015

Mahkemesi : … Ağır Ceza
Resmi belgede sahtecilik suçundan açılan kamu davasının yapılan yargılaması neticesi, … Ağır Ceza Mahkemesince … gün ve … sayı ile sanığın aynı suçtan mahkûmiyetine karar verilmiştir.
Hükmün sanık müdafii tarafından temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay … Ceza Dairesince … gün ve … sayı ile;
“1-Belgede sahtecilik suçlarında kast, zarar vermek bilinç ve iradesi olup, posta dağıtıcısı olarak görev yapan sanığın, … Sulh Hukuk Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyasından, aynı adres bilgilerini taşıyan ve aynı soyadlı kişiler adına çıkarılmış suça konu tebligatları, adlarına tebligat çıkarılan şahısları araştırıp tebliğ etmek yerine bizzat tebliğ edildi şerhi verip muhatapları tanıyan mahalle bakkalına teslim etmek eyleminde, tebligat muhataplarına zarar vermek bilinç ve iradesi ile hareket etmediği anlaşıldığından sanığın sahte belge düzenleme kastının bulunmadığının kabulü gerektiği ve sübut bulan eyleminin görevi kötüye kullanmak suçunu oluşturduğu gözetilmeden, suç vasfının tayininde yanılgı sonucu sahtecilik suçundan mahkûmiyetine hükmolunması,
2-Kabule göre de; 5237 sayılı TCK’nun 43/1. maddesinde 765 sayılı TCK’nun 80. maddesinden farklı olarak ‘değişik zamanlarda’ denilmesi nedeniyle aynı anda işlenen eylemlerde zincirleme suça ilişkin hükümlerin uygulanma olanağının bulunmadığı, suça konu tebligatlarda yer alan 31.05.2007 tarihli ‘bizzat tebliğ edilmiştir’ şerhinin farklı zamanlarda düzenlendiğine dair delil bulunmaması karşısında, somut olayda uygulama yeri bulunmadığı halde 5237 sayılı Kanun’un 43/1. maddesiyle artırım yapılarak sanık hakkında fazla cezaya hükmolunması” isabetsizliklerinden bozulmasına karar verilmiştir.
… Ağır Ceza Mahkemesince … tarih ve … sayı ile, sanığın görevi kötüye kullanma suçundan mahkûmiyetine karar verilmiştir.
Bu hükmün de katılan vekili ve sanık müdafii tarafından temyiz edilmesi üzerine, 6572 sayılı Kanunun 27. maddesi ile 2797 sayılı Yargıtay Kanununa eklenen geçici 14. madde uyarınca Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu tarafından kabul edilerek, 02.02.2015 tarihinde yürürlüğe giren 19.01.2015 gün ve 8 sayılı işbölümü kararı nedeniyle, Yargıtay … Ceza Dairesince verilen ve Daire Başkanı tarafından imzalanan … gün ve … sayılı tevdii kararıyla dosyanın gönderildiği Yargıtay … Ceza Dairesince … gün ve … sayı ile;
“Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunun 15.07.2010 gün, 27/28 sayılı ve benzeri kararları ile Yargıtay Kanununun 14. maddesi uyarınca temyiz incelemesi yapma görevinin dosyayı daha önce inceleyerek karar veren Yüksek … Ceza Dairesine ait olduğu, …”
Dosyanın gönderildiği Yargıtay … Ceza Dairesince … gün ve … sayı ile;
“6572 sayılı Kanunun 21. maddesiyle 2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nun 5. maddesi değiştirilerek Dairelerin iş yükünün hafifletilmesi, temyiz incelemesinin daha hızlı ve etkin bir şekilde yapılabilmesi amacıyla Yargıtay’ın 15 olan Ceza Dairesi sayısı 23’e çıkarılmış, yapılan yasal değişiklik sonucu 22.01.2015 tarih 29244 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 02.02.2015 tarihinde yürürlüğe giren Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun iş bölümüne ilişkin 19.01.2015 tarih ve 8 sayılı kararının … Ceza Dairesinin görev kapsamını belirleyen bölümündeki ‘… Ceza Dairesinin arşivinde bulunan ve yukarıda belirtilen işlerin 1/2’si yeni kurulan dairelerin başkanları üyeleri ve tetkik hakimlerinin belirlenmesi tarihinden itibaren on gün içinde … Ceza Dairesine devredilir’ hükmü gereği işbölümü kapsamındaki bu dava dosyası … Ceza Dairesine devredilmiş,
Yargıtay … Ceza Dairesince de … gün ve … Esas, … sayılı karar ile dava dosyası, daha önce … Ceza Dairesince bakıldığından bahisle görevsizlik kararı ile Dairemize gönderilmiş ise de,
22.01.2015 tarih 29244 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 02.02.2015 tarihinde yürürlüğe giren Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun İş Bölümüne ilişkin 19.01.2015 tarih ve 8 sayılı kararının Yargıtay Ceza Daireleri İş Bölümünü düzenleyen A-Ortak hükümler kısmının 5. bendindeki ‘Ceza daireleri yürürlük tarihinden önce kendisine gelip bozma veya başka nedenlerle daire dışına gönderdiği işlerden kendisine geri gelenlere bakar. Ancak; bu iş bölümüyle konusu bakımından başka daireye verilen ve bozma veya başka nedenlerle Yargıtay incelemesinden geçmiş bulunan dosyaların tekrar Yargıtay’a gelmesi halinde yeni iş bölümüne göre görevli daire tarafından incelenir’ şeklindeki düzenlemeye göre; bendin ilk cümlesinde önceki iş bölümlerinde de yer verilen Yargıtay’ın ilgili dairesine gelip de bozma veya herhangi bir nedenle daire dışına gönderilen bir dosyanın tekrar gelmesi halinde incelemesinin bu daire tarafından yapılacağının, bendin ikinci cümlesinde ise, 19.01.2015 tarihli iş bölümü ile dairesi değiştirilen işe ait dosya daha önce bozma veya başka nedenlerle Yargıtay incelemesinden geçmiş olsa bile tekrar Yargıtay’a gelmesi halinde artık dosyaya bozma veya herhangi bir nedenle dosyayı inceleyen dairenin değil anılan iş bölümüyle belirlenen yeni dairesinin bakacağı diğer bir anlatımla 19.01.2015 tarihli iş bölümü ile bir işin dairesi değişmiş ise artık daha önce farklı bir daire tarafından incelenmiş olsa bile bendin birinci cümlesi uyarınca dosyayı daha önce incelemeyi yapmış olan dairenin değil bendin ikinci cümlesi gereğince anılan iş bölümü ile belirlenen yeni dairenin inceleyeceğinin hükme bağlandığı; dolayısıyla iş bölümünde yer alan bu hükümde, Yargıtay’da daire sayısı arttırılmak suretiyle aynı suça birden fazla dairenin bakmasının kararlaştırıldığı ve yeni dairelerin göreve başlamasıyla eski dairelerin arşivlerinde bulunan dosyaların yeni dairelere devir işleminde önce temyizden geçip geçmediği ayrımına yer verilmediği ve kaldı ki 6572 sayılı Kanunun 27. maddesi ile 2797 sayılı Yargıtay Kanununa eklenen geçici 14. maddesinin son fıkrasındaki ‘Yeni iş bölümüyle dairesi değiştirilen dava dosyaları, beşinci fıkra uyarınca görevlendirme yapılmasından itibaren on gün içinde mevcut hâlleriyle ilgili daireye gönderilir.’ şeklindeki açık düzenleme karşısında dosyaların bozma veya herhangi bir nedenle daire dışına gönderildiğine bakılmaksızın mevcut halleriyle devir edileceğinin hükme bağlandığı aksine bir düşüncenin gerek iş bölümüne gerekse 6572 sayılı Kanunun 27. maddesi ile 2797 sayılı Yargıtay Kanununa eklenen geçici 14. maddesinin son cümlesindeki hükme aykırılık oluşturacağı cihetle;
6572 sayılı Kanunun 27. maddesi ile 2797 sayılı Yargıtay Kanununa eklenen geçici 14. maddesi uyarınca 22.01.2015 tarih ve 29244 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 02.02.2015 tarihinde yürürlüğe giren Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun İş Bölümüne ilişkin 19.01.2015 tarih ve 2015/8 sayılı kararı uyarınca temyiz inceleme görevinin Yüksek … Ceza Dairesine ait olduğu, …”
Gerekçesiyle karşılıklı görevsizlik kararları verilmiştir.
Oluşan olumsuz görev uyuşmazlığının çözülmesi için Yargıtay Birinci Başkanlığına gönderilen dosya, Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunca değerlendirilmiş ve açıklanan gerekçe ile karara bağlanmıştır.
TÜRK MİLLETİ ADINA
CEZA DAİRELERİ BAŞKANLAR KURULU KARARI
Yargıtay … ve … Ceza Daireleri arasında oluşan ve çözümlenmesi gereken uyuşmazlık, temyiz incelemesinin hangi Özel Dairece yapılması gerektiğinin belirlenmesine ilişkindir.
6572 sayılı Kanunun 27. maddesi ile 2797 sayılı Yargıtay Kanununa eklenen Geçici 14. madde uyarınca yeniden oluşturulan Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu tarafından kabul edilerek 22.01.2015 gün ve 29244 sayılı Resmî Gazetede yayımlanıp 02.02.2015 tarihinde yürürlüğe giren 19.01.2015 gün ve 2015/8 sayılı işbölümü kararının “Yargıtay Ceza Daireleri İşbölümü-Ortak Hükümler” başlıklı bölümünde; “Bu iş bölümü kararı, Resmî Gazete’de yayım tarihinden itibaren on gün geçtikten sonra uygulanmaya başlanır. Yeni uygulama başlayıncaya kadar önceki işbölümüne ilişkin hükümler aynen uygulanmaya devam olunur. İş bölümünün yürürlüğe girdiği tarih itibariyle düzenlenen tebliğnameler, iş bölümündeki düzenlemeler esas alınarak görevli ceza dairesine gönderilir. Ceza daireleri yürürlük tarihinden önce esasına kayıtlı bulunan işleri kendisi sonuçlandırır. Ancak; bu işbölümüyle konusu bakımından dairesi değiştirilen dava dosyaları daha sonra her bir dairenin başkanları, üyeleri ve tetkik hâkimlerinin belirlenmesi tarihinden itibaren on gün içinde mevcut hâlleriyle ilgili daireye gönderilir. Ceza daireleri yürürlük tarihinden önce kendisine gelip bozma veya başka nedenlerle daire dışına gönderdiği işlerden kendisine geri gelenlere bakar. Ancak; bu işbölümüyle konusu bakımından başka daireye verilen ve bozma veya başka nedenlerle Yargıtay incelemesinden geçmiş bulunan dosyaların tekrar Yargıtay’a gelmesi hâlinde yeni işbölümüne göre görevli daire tarafından incelenir.” denildikten sonra Yargıtay … Ceza Dairesinin görevlerine ilişkin kısmında resmi belgede sahtecilik suçu da belirtildikten sonra; “… Ceza Dairesi’nin arşivinde bulunan ve yukarıda belirtilen işlerin (1/2)’si, yeni kurulan dairelerin başkanları, üyeleri ve tetkik hâkimlerinin belirlenmesi tarihinden itibaren on gün içinde … Ceza Dairesine devredilir.” düzenlemesi hüküm altına alınmıştır.
İncelemeye konu dosyanın ise 03.03.2015 tarihli tebliğname ile Yargıtay … Ceza Dairesine gönderildiği, 19.01.2015 gün ve 2015/8 sayılı işbölümü kararının yürürlüğe girdiği tarihte Yargıtay … Ceza Dairesinin arşivinde bulunan dosyalardan olmadığı anlaşıldığından, hükmü temyizen inceleme görevi Yargıtay … Ceza Dairesine aittir.
Bu itibarla, Yargıtay … Ceza Dairesinin görevsizlik kararı isabetli bulunduğundan, Yargıtay … Ceza Dairesinin görevsizlik kararının kaldırılmasına ve dosyanın anılan daireye gönderilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ:
Açıklanan nedenlerle
1- Yargıtay … Ceza Dairesinin … gün ve .. sayılı görevsizlik kararının KALDIRILMASINA,
2- Dosyanın Yargıtay … Ceza Dairesine GÖNDERİLMESİNE, … tarihinde oybirliğiyle karar verildi.