YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2023/18342
KARAR NO : 2023/17719
KARAR TARİHİ : 22.11.2023
MAHKEMESİ :… Mahkemesi
SAYISI : 2021/127 E., 2023/950 K.
DAVA TARİHİ : 04.01.2010
KARAR : Davanın kısmen kabulü
TEMYİZ EDENLER : Davacı ile davalı … vekilleri
Taraflar arasında görülen alacak davasında verilen karar hakkında yapılan temyiz incelemesi sonucunda, Yargıtay (Kapatılan) 22. Hukuk Dairesince Mahkeme kararının bozulmasına karar verilmiştir.
Mahkemece bozmaya uyularak yeniden yapılan yargılama sonucunda; davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Mahkeme kararı davacı vekili ve davalı … temyiz edilmekle; kesinlik, süre, temyiz şartı ve diğer usul eksiklikleri yönünden yapılan ön inceleme sonucunda gereği düşünüldü:
Miktar ve değeri temyiz kesinlik sınırını aşmayan taşınır mal ve alacak davalarına ilişkin nihai kararlar 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (6100 sayılı Kanun) geçici 3 üncü maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun (1086 sayılı Kanun) 427 nci maddesi uyarınca temyiz edilemez. Temyize konu edilen miktarın kesinlik sınırının altında kalması hâlinde 6100 sayılı Kanun’un geçici 3 üncü maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Kanun’un 427 ve 432 nci maddeleri uyarınca temyiz dilekçesinin reddine karar vermek gerekir.
Dosya içeriğine göre davalı aleyhine tespit edilen ve temyize konu edilen toplam miktar 504,55 TL olup Mahkemenin karar tarihi itibarıyla kesinlik sınırı olan 12.950,00 TL’nin altında kaldığından davalının temyiz isteminin reddine karar verilmesi gerekmiştir.
Davacı vekilinin gerekli şartları taşıdığı anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten ve Tetkik Hâkimi tarafından hazırlanan rapor dinlendikten sonra dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:
I. DAVA
Davacı vekili dava dilekçesinde; sigorta kayıtlarına göre müvekkilinin davalı Şirketler yanında 17.09.2001 tarihinden itibaren çalışmakta iken … sözleşmesinin 01.01.2008 tarihinde haklı bir gerekçe olmaksızın feshedildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatları ile hafta tatili, yıllık izin, … bayram ve genel tatil ve fazla çalışma ücreti alacaklarının davalılardan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
II. CEVAP
1.Davalı … vekili cevap dilekçesinde; davada yetkili mahkemelerin … mahkemeleri olduğunu, davacının ihale yoluyla temizlik ve hizmet işleri gören çeşitli Şirketlerin yanında çalıştığını, dolayısıyla müvekkillerinin davada taraf sıfatı olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
2. Davalı … Sağlık Gıda İnş. San. Tic. Ltd. Şti. vekili cevap dilekçesinde; davacının talep ettiği alacaklara hak kazanamayacağını savunarak davanın reddini istemiştir.
III. MAHKEME KARARI
Mahkemenin 09.03.2015 tarihli ve 2010/6 Esas, 2015/308 Karar sayılı kararıyla; davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
IV. BOZMA VE BOZMADAN SONRAKİ YARGILAMA SÜRECİ
A. Bozma Kararı
1. Mahkemenin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalı … vekili temyiz isteminde bulunmuştur.
2. Yargıtay (Kapatılan) 22. Hukuk Dairesinin 26…..2019 tarihli ve 2016/16520 Esas, 2019/14125 Karar sayılı ilâmı ile; davalı Üniversite vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine karar verilerek, hizmet süresinin ve buna bağlı olarak fazla çalışmanın Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre belirlenmesi ve çalışma düzeninin araştırılması gerektiği ve dava 1086 sayılı Kanun’un yürürlükte olduğu dönemde açıldığından dava değerinin yükseltilebilmesinin yalnızca ıslahla yapılabileceği yönündeki gerekçeler ile Mahkeme kararının bozulmasına karar verilmiştir.
B. Mahkemece Bozmaya Uyularak Verilen Karar
Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile; bozma ilâmı doğrultusunda yargılama yapılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
V. TEMYİZ
A. Temyiz Yoluna Başvuranlar
Mahkemenin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davacı vekili ile davalı Üniversite vekili temyiz isteminde bulunmuşlardır.
B. Temyiz Sebepleri
Davacı vekili; bozma öncesi sunulan dava değerinin artırılmasına dair dilekçenin ıslah dilekçesi olarak değerlendirilmesi ayrıca bozma ilâmı sonrasında yapılan ıslah işleminin kabul edilmesi gerektiğini, davacının kıdem ve ihbar tazminatlarına da hak kazandığını belirterek Mahkeme kararının bozulması istemi ile temyiz yoluna başvurmuştur.
C. Gerekçe
1. Uyuşmazlık ve Hukuki Nitelendirme
Dosya içeriğine, bozmanın mahiyeti ve kapsamına göre taraflar arasındaki uyuşmazlık; hükmedilen fazla çalışma ücreti alacağının miktarına ilişkindir.
2. İlgili Hukuk
1. 6100 sayılı Kanun’un geçici 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası atfıyla uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Kanun’un 427 ve 432 nci maddesi, 428 inci maddesi, 438 inci maddesinin yedi, sekiz ve dokuzuncu fıkraları ile 439 uncu maddesinin ikinci fıkrası.
2. 6098 sayılı … Borçlar Kanunu’nun 147 nci maddesi.
3. Değerlendirme
1. Mahkemelerin nihai kararlarının bozulması 6100 sayılı Kanun’un geçici 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası atfıyla uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Kanun’un 428 inci maddesi ile 439 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
2. Temyizen incelenen Mahkeme kararının bozmaya uygun olduğu, kararda ve kararın gerekçesinde hukuk kurallarının somut olaya uygulanmasında bir isabetsizlik bulunmadığı, bozmaya uyulmakla karşı taraf yararına kazanılmış hak durumunu oluşturan yönlerin ise yeniden incelenmesine hukukça imkân bulunmadığı anlaşılmakla; temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
VI. KARAR
Açıklanan sebeplerle;
A. Davalı Temyizi Yönünden
Davalı vekilinin temyiz dilekçesinin miktardan REDDİNE,
B. Davacı Temyizi Yönünden
Davacı vekilinin yerinde görülmeyen tüm temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan kararın ONANMASINA,
Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
22.11.2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.