Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2017/16648 E. 2020/11104 K. 08.10.2020 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/16648
KARAR NO : 2020/11104
KARAR TARİHİ : 08.10.2020

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin davalı …’de çalıştığını ve daha sonra 6111 sayılı Yasa kapsamında ihtiyaç fazlası işçi olarak değerlendirildiğini ve bütün özlük hakları ile birlikte Amasya Valiliği aracılığı ile diğer devlet kuruluşlarına geçirildiklerini, söz konusu Kanun’un 166. maddesi uyarınca devir öncesi doğmuş olan işçilik alacaklarından devreden kuruluşun sorumlu olduğunu, müvekkilinin fazla çalışmalarının karşılığının ödenmediğini, oysa taraflar arasında yürürlükte bulunan Toplu İş Sözleşmesi’nin ilgili maddelerinde fazla çalışma, gece çalışması ve tatil ücretlerinin ödenmesine ilişkin hükümlerin mevcut olduğunu, davacının gece çalışması yaptığını, cumartesi günleri dini ve milli bayramlarda çalıştığını ancak davalı işverenin fazla çalışmalarına karşılık davacıya herhangi bir ödeme yapılmadığını ileri sürerek fazla çalışma ücreti, gece çalışma ücreti, akdi tatil ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücretinin davalıdan tahsilini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının dava dilekçesinde belirttiği hususları kabul etmediklerini, davacının …’nda çalıştığı dönemde tüm fazla çalışma alacaklarının kendisine ödendiğini ve hak düşürücü süre itirazında bulunduklarını savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, yapılan yargılama sonucu toplanan deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. Bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile kanıtlaması gerekir.
İşçiye bordro imzalatılmadığı halde, fazla çalışma ücreti tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda ise işçinin ihtirazi kayıt ileri sürmesi beklenemeyeceğinden, ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının her türlü delil ile ispatı mümkündür.
Davalı kurum tarafından dosyaya sunulan davacıya ait özlük dosyası içerisinde çeşitli tarihlere ait bir kısım fazla çalışma ödemelerinin yapılmasına ilişkin “Başkanlık Olur” yazılarının mevcut olduğu anlaşılmaktadır. Mahkemece, davalı kurum tarafından sunulan bu belgelere göre davacıya ödeme yapılıp yapılmadığının davacıdan ve davalı kurumdan sorulması ve ödeme yapılması halinde buna ilişkin belgelerin davalı kurumdan istenmesi, imzasız bordrolardaki fazla çalışma tahakkuklarının ödendiğinin tespiti halinde fazla çalışma ücret alacağı hesabından mahsubu ile sonuca gidilmesi gerekirken eksik araştırma ile hüküm kurulması hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 08.10.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.