Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2015/30286 E. 2019/3347 K. 12.02.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/30286
KARAR NO : 2019/3347
KARAR TARİHİ : 12.02.2019

MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

YARGITAY KARARI

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davacının davalıya ait işyerinde sigortasız olarak 1993 yılının 4. ayından 24.09.2012 tarihine kadar askerlik hariç kesintisiz çalıştığını, en son aylık 1.350,00 TL ücret aldığını, işyerinde 22:00-08:00 saatleri arasında haftanın 7 günü çalıştığını, fazla mesai ve haftalık izin günleri ücretlerinin ödenmediğini, yıllık ücretli izinlerini kullanmadığını, resmi tatil ve dini bayramlarda çalıştığını, karşılıklarının ödenmediğini, Asgari Geçim İndirim alacağının ödenmediğini, iş akdinin davalı işveren tarafından haksız feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla mesai, haftalık izin, yıllık izin, genel tatil ve Asgari Geçim İndirim ücret alacaklarını istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili,davacı ile davalı arasında geçerli bir iş ilişkisinin bulunmadığını, davacının davalı yanında çalışmadığını, SSK ve işyeri kayıtlarından durumun ortaya çıkacağını savunarak, davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının davalı yanında çalıştığı sabit olduğu, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
Taraflar arasındaki uyuşmazlık öncelikle hizmet süresinin tespiti noktasında toplanmaktadır.
6100 sayılı HMK. nın 165/1. maddesi “ Bir davada hüküm verilebilmesi, başka bir davaya, idari makamın tespitine yahut dava konusuyla ilgili bir hukuki ilişkinin mevcut olup olmadığına kısmen veya tamamen bağlı ise mahkemece o davanın sonuçlanmasına veya idari makamın kararına kadar yargılama bekletilebilir.” hükmünü içermektedir.
Bir davadaki asıl sorun hakkında karar verilebilmesi için daha önce çözülmesi gereken bir sorunun başka bir mahkeme tarafından başka bir davada karara bağlanması gereken hallerde bekletici mesele söz konusu olur.
Mevcut olup, olmadığı diğer davada kesin olarak karara bağlanacak olan hukuki ilişkinin, kısmen veya tamamen bekletilecek davaya etkili olması, başka bir ifadeyle diğer dava hakkında verilecek hükmün bekletilecek davada verilecek hükmü etkileyecek nitelikte olması gerekir.
UYAP ortamında emsal araştırması sırasında yapılan incelemede taraflar arasında …İş Mahkemesi’nin 2016/446 Esas sayılı dosyasında hizmet tespiti davası olduğu belirlenmiştir.
Hizmet tespiti davasının sonucu bu davayı doğrudan etkileyeceğinden söz konusu davanın HMK.nın 165.maddesi gereğince bekletici mesele (önsorun) yapılıp hizmet tespiti davasının sonucuna göre karar verilmesi gerekmektedir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 12.02.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.