Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2015/2926 E. 2015/8489 K. 02.03.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/2926
KARAR NO : 2015/8489
KARAR TARİHİ : 02.03.2015

MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ
DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin, fazla mesai ücreti,hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı vekili tarafından verilen 04. 11.2014 havale tarihli dilekçede Dairemizin 10.09.2014 tarih, 2014/ 21625 E ve 2014/ 26060 K sayılı onama kararının maddi hataya dayalı olarak verildiği ileri sürülerek kararın ortadan kaldırılması ve hükmün bozulmasına karar verilmesi talep olunmuştur.
Dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Dosya içinde eksik pirim bildirimine dair kayıtlarının bir kısmının olmasına rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından mahkemeye gönderilen 03.03.2014 tarihli yazıda “eksik gün bildirimine dair cetvellere rastlanmadığı” şeklindeki yazıyı esas alan yerel mahkeme kararının onanması maddi hataya dayalıdır. Dosya içindeki belgeler gözden kaçırılarak karar verildiği anlaşılmakla yukarıda tarih ve numarası belirtilen ONAMA KARARININ ORTADAN KALDIRILMASINA ve hükmün aşağıdaki şekilde bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti ile ulusal bayram genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Dairemizce daha önce verilen bozma ilamında, “Davacının hizmet süresi 15.06.2000-20.11.2009 tarihleri arasında 8 yıl 5 ay 12 gün olarak kabul edilmiş ise de dosyadaki belgelerden davacının çalışmasının kesintili olduğu anlaşılmaktadır. Davalının bilirkişi raporuna itirazında ileri sürdüğü ücretsiz izinler, eksik gün bildirim cetvellerine ilişkin kayıtlar davalıdan ve ilgili sosyal güvenlik müdürlüğünden celp edilerek davacının hizmet süresinin tespiti gerekirken eksik inceleme ile hüküm kurulması hatalıdır” şeklinde gerekçeye yer verilmiş ve yerel mahkemece bozma ilamına uyulmuştur. Bozma sonrası Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından mahkemeye gönderilen 03.03.2014 tarihli yazıda “eksik gün bildirimine dair cetvellere rastlanmadığı” belirtilmiş olsa da, dosya içinde eksik bildirim cetvellerinin bir kısmı yer almaktadır. Davacının taş ocağı işyerinde çalıştığı da dikkate alındığında yılın tamamında çalışması mümkün olmayıp, fiilen çalışılan günlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirildiği ve ayın 30 günü yerine, çalışılan gün sayısı kadar bildirim yapılmak suretiyle çalıştığı dosya içindeki Kurum hizmet dökümü cetvelinden de anlaşılmaktadır. Davacı işçi ile aynı şekilde çalışan … adlı işçi bakımından Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet dökümü kayıtlarına itibar edilmiş ve bu yönüyle onanmak suretiyle karar kesinleşmiştir. Böyle olunca davacı işçinin de hizmet dökümü kayıtlarında geçen sürelerde davalı işverene ait işyerinde fiilen çalıştığı kabul edilmeli ve hesaplama buna göre yapılmalıdır. Mahkemece uyulan bozma ilamına rağmen dosya içinde yer alan eksik bildirim cetvelleri ve hizmet dökümü kayıtları gözetilmeden karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 02.03.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.