Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2015/25514 E. 2016/653 K. 13.01.2016 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/25514
KARAR NO : 2016/653
KARAR TARİHİ : 13.01.2016

MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ

Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

İş sözleşmesinin geçerli bir neden olmaksızın davalı işveren tarafından feshedildiğini ileri süren davacı işçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı işveren, davacının sık sık izin alması ve ailevi sorunlarını işine yansıtması nedeni ile iş sözleşmesinin geçerli olarak feshedildiğini savunmuş ve davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece; fesih sebebinin açık ve kesin olarak belirtilmediği, davacının sık sık izin aldığına dair delil sunulmadığı ve davacının ailevi sorunlarını işine ne şekilde yansıttığının ispatlanamadığı gerekçeleri ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar süresinde davalı tarafça temyiz edilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesi işverene, işçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan nedenlerle iş sözleşmesini feshetme yetkisi vermiştir. İşçinin davranışlarından kaynaklanan fesihte takip edilen amaç, işçinin daha önce işlediği iş sözleşmesine aykırı davranışları cezalandırmak veya yaptırıma bağlamak değil; onun sözleşmesel yükümlülükleri ihlale devam etmesi, tekrarlaması rizikosundan kaçınmaktır. İşçinin davranışları nedeniyle iş sözleşmesinin feshedilebilmesi için, işçinin iş sözleşmesine aykırı, sözleşmeyi ihlal eden bir davranışının varlığı gerekir. İşçinin kusurlu davranışı ile sözleşmeye aykırı davranmış ve bunun sonucunda iş ilişkisi olumsuz bir şekilde etkilenmişse işçinin davranışından kaynaklanan geçerli bir fesih söz konusu olur. Buna karşılık, işçinin kusur ve ihmaline dayanmayan sözleşmeye aykırı davranışlarından dolayı işçiye bir sorumluluk yüklenemeyeceğinden işçinin davranışlarından kaynaklanan geçerli fesih nedeninden de bahsedilemez.
İşçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan nedenler, aynı yasanın 25. maddesinde belirtilen nedenler yanında, bu nitelikte olmamakla birlikte, işyerlerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen nedenlerdir. İşçinin davranışlarından veya yetersizliğinden kaynaklanan nedenlerde, iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği durumlarda, feshin geçerli nedenlere dayandığını kabul etmek gerekecektir.
Dosya içeriğine göre, davacı işçinin sık sık izin alması ve ailevi sorunlarını işe yansıtması gerekçe gösterilerek iş sözlemesinin geçerli nedene dayalı olarak feshedildiği savunulmaktadır. Fesih öncesinde davacının savunması alınmış olup; davacı işçi savunmasında ailevi sorunlarını işine yansıttığının doğru olduğunu, yardım istediği için özür dilediğini ve verimli olamadığını beyan etmiştir.
Davacı, savunmasının baskı altında alındığı yönünde bir iddiada bulunmamış olup, savunmasındaki açık ikrarı da dikkate alındığında iş ilişkisinin devamı beklenmez bir hal almış olup davalı işverence gerçekleştirilen feshin geçerli nedene dayandığının kabulü ile davanın reddine karar verilmesi gerekir. Yanılgılı değerlendirme yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2. Davanın REDDİNE,
3. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4. Davacının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.800,- TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine,
Kesin olarak, 13.01.2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi.