Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2015/19270 E. 2015/27196 K. 05.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/19270
KARAR NO : 2015/27196
KARAR TARİHİ : 05.10.2015

MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili; davacının güvenlik görevlisi olarak davalı Banka’da çalıştığını ve davalılar arasındaki hukuki ilişkinin muvazaalı olduğunu ileri sürerek; feshin geçersizliğinin tespiti ile müvekkilinin, davalı Banka’daki işine iadessine karar verilmeisni talep ve dava etmiştir.
B) Davalı Vekilinin Cevabının Özeti:
Davalı …. vekili; davacının, iş sözleşmesinin … isimli çalışana hakeret etmesi nedeni ile haklı olarak feshedildiğini savunmuştur.
Davalı … ..vekili; davacının Banka’nın değil diğer davalının işçisi olduğunu ve iş sözleşmesinin diğer davalı tarafından haklı nedene dayalı olarak feshedildiğini savunarak; davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece yapılan yargılama sonunda, “27/02/2014 tarihinde davacı ile davalı ….. isimli şirketin çalışanları arasında telefonla konuşma sırasında bir tartışmanın olduğu, bu tartışmanın alevlendiği ancak daha tarafsız oldukları değerlendirilen … şube personeli olan 27/02/2014 tarihli tutanak düzenleyicilerinden … ve …’in beyanlarına üstünlük tanınarak davacının davalı şirket çalışan ..n’a küfür ve hakaret etmediği, tehditte bulunmadığı kabul edilmiş, 27/02/2014 tarihli davacının savunması alınırken savunma tutanağına yazdığı beyanının ise davacının duruşmada belirttiği gibi davalı şirket tarafından iradesinin sakatlanmasından sonra ok çıkarılarak yazıldığı, davacının iş akdinin sona erdirilmesinde haklı veya geçerli bir nedenin bulunmadığı anlaşılmıştır. ” gerekçesi ile feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Karar süresinde davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
E) Gerekçe:
4857 sayılı İş Kanunu’nun 20/II.c.1 maddesinde açıkça, feshin geçerli nedenlere dayandığının ispat yükü davalı işverene verilmiştir.
İşveren ispat yükünü yerine getirirken, öncelikle feshin biçimsel koşullarına uyduğunu kanıtlayacaktır. Buna göre fesih işlemini yazılı yapmış olması, belli durumlarda işçinin savunmasını istediğini belgelemesi, yazılı fesih işleminin içeriğinde dayandığı fesih sebeplerini somut ve açık olarak göstermiş olması gerekir. İşverenin biçimsel koşulları yerine getirdiği anlaşıldıktan sonra, içerik yönünden fesih nedenlerinin geçerli (veya haklı) olduğunun kanıtlanması aşamasına geçilecektir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesi işverene, işçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan nedenlerle iş sözleşmesini feshetme yetkisi vermiştir. İşçinin davranışlarından kaynaklanan fesihte takip edilen amaç, işçinin daha önce işlediği iş sözleşmesine aykırı davranışları cezalandırmak veya yaptırıma bağlamak değil; onun sözleşmesel yükümlülükleri ihlale devam etmesi, tekrarlaması olasılığından kaçınmaktır. İşçinin davranışları nedeniyle iş sözleşmesinin feshedilebilmesi için, işçinin iş sözleşmesine aykırı, sözleşmeyi ihlal eden bir davranışının varlığı gerekir. İşçinin kusurlu davranışı ile sözleşmeye aykırı davranmış ve bunun sonucunda iş ilişkisi olumsuz bir şekilde etkilenmişse işçinin davranışından kaynaklanan geçerli bir fesih söz konusu olur. Buna karşılık, işçinin kusur ve ihmaline dayanmayan sözleşmeye aykırı davranışlarından dolayı işçiye bir sorumluluk yüklenemeyeceğinden işçinin davranışlarından kaynaklanan geçerli fesih nedeninden de bahsedilemez.
İşçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan nedenler, aynı Yasanın 25. maddesinde belirtilen nedenler yanında, bu nitelikte olmamakla birlikte, işyerlerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen nedenlerdir. İşçinin davranışlarından veya yetersizliğinden kaynaklanan nedenlerde, iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği durumlarda, feshin geçerli nedenlere dayandığını kabul etmek gerekecektir.
İspat yükü kendisinde olan işveren, geçerli ve haklı nedende davacının davranışının veya yetersizliğinin işyerinde olumsuzluklara yol açtığını ve iş ilişkisinin çekilmez hal aldığını da ispat etmelidir.
Dosya içeriğine göre 25.12.2014 tarihli celsede dinlenen davacı asil ” ben Hakan isimli muhasebeciye telefonda küfür etmedim. Aksine telefonda o bana küfür etti. Bana göstermiş olduğunuz 27/07/2014 tarihli savunmadır başlıklı tutanaktaki imza bana aittir. Ben şirkete gittiğimde saygılarımla olan yere kadar olanları yazdım. Saygılarımla yazdıktan sonra şirket yetkilisi insan kaynakları sorumlusu … …ı işten çıkardıklarını, benim bu şekilde savunma yazmam halinde …ı işe geri alamayacaklarını söyleyince ben saygılarımdan sonra tutanakta olan sözleri yazdım. Benden ….ın özür dilemesini söyledim. Bir başkasının ekmeğiyle oynayamayacağı söyleyerek bu sözleri yazdım.” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Mahkemece, davacının iradesinin sakatlanarak savunma yazısına eklemeler yaptırıldığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiş ise de; davacı asilin duruşmadaki beyanı dikkate alındığında, savunmasında yer alan ve saygılarımla ifadesine kadar olan kısmı serbest iradesi ile yazdığı anlaşılmaktadır. Davacının savunmasında “…ondan sonra ona hangi küfürleri ettim hatırlamıyorum bile olay bundan ibarettir. Saygılarımla” yazmak sureti ile … isimli davalı … çalışanına küfrettiğini kabul etmiştir. İş ilişkisinin sürdürülmesi işveren açısından çekilmez hale gelmiştir. Davanın reddi yerine kabulüne karar verilmesi hatalıdır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2. Davanın REDDİNE,
3. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4. Davacının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalıların yaptığı yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalılara ödenmesine,
5. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500,- TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalılara verilmesine,
6. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalılara iadesine,
Kesin olarak, 05/10/2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.