Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2015/1655 E. 2015/10051 K. 11.03.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/1655
KARAR NO : 2015/10051
KARAR TARİHİ : 11.03.2015

MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ
DAVA :Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm duruşmalı olarak süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de; işin mahiyeti itibarıyla duruşma isteminin reddine, incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verilmiş olmakla dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin davalı işverene ait işyerinde 16.09.2006 tarihinde işe başladığını, 1.250,00 TL net maaş aldığını, müvekkilinin iş akdine 08.10.2012 tebellüğ tarihli fesih bildirimi ile 03.12.2012 tarihinden geçerli olmak üzere son verildiğinin bildirildiğini, fesih gerekçesi olarak ekonomik sebeplerin gösterildiğini, ancak asıl sebebin müvekkilinin sendikaya üye olması olduğunu, davalı işveren tarafından sendikaya üye olan işçilerin iş akitlerine dikkat çekmeyecek şekilde son verildiğini, müvekkilinin işten çıkartılmasından sonra işyerinin farklı bölümlerine işçilerin alındığını, işverenin feshinin geçerli bir nedene dayanmadığını ve iş akdine geçersiz ve haksız bir biçimde son verildiğini iddia ederek feshin geçersiz olduğunun tespiti ile davacının işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin feshinin ekonomik sebebe dayandığını, müvekkili işverenin geçen yıldan itibaren işlerinin kötüye gitmekte olduğunu ve gelir kaybına uğradığını, davacının fesinden itibaren geriye doğru 6 aylık dönemde davacının yerine işe alım yapılmadığını, müvekkili işyerindeki çalışan sayısının kademeli olarak azaldığını, sendikal sebeple feshin söz konusu olmadığını, işyerinde herhangi bir toplu sözleşme sürecinin söz konusu olmadığını, müvekkili işverenin, davacının herhangi bir sendikaya üye olup olmadığını bilmediğini, davacı taraf sendikal nedenle fesih yapıldığını ispat etmekle yükümlü olduğunu savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, feshin sendikal nedenlerle feshedildiği gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
4857 sayılı İş Kanunu’nun 20/2 maddesi uyarınca “feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir”. İşçinin, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia etmesi durumunda, bu iddiasını ispatla yükümlüdür (m. 20/f.2). İşçinin feshin başka bir sebebe dayandığını iddia etmesi ve bunu ispatlaması, işverenin geçerli fesihle ispat yükünü ortadan kaldırmaz.
Dosya içeriğine göre davalı işveren, ekonomik durumun bozulması nedeniyle iş akdini feshetmiş ancak buna yönelik ispata yarar herhangi bir delil sunamamıştır, bu nedenle mahkemece feshin geçersizliğine karar verilmiş olması bu yönü ile isabetlidir.
Ancak yerel mahkemece davacının iş akdinin sendikal nedenlerle feshedildiği kabul edilmiş ise de; feshin başka bir sebebe dayandığını iddia eden davacının bu iddiasını ispat ile yükümlüdür. Dosya içeriğine göre davacı sendika üyesi değildir. Sendikal faaliyette bulunduğu bu nedenle de feshedildiği de kanıtlanamamıştır. Bu nedenle işe başlatmama tazminatının sendikal nedenle davacının bir yıllık ücreti tutarında belirlenmesi hatalıdır.
Şöyle ki; davacı tanıklarından .., işyerinde halen çalışan 80 sendikalı işçi bulunduğunu, kendisinin çalıştığı dönemde sendikalı olmasına rağmen istifa etmesi yönünde herhangi bir baskı yapılmadığını beyan etmiştir.
Bu nedenlerle 4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2. Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞİNE İADESİNE,
3. Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen süresi içinde işe başlatılmaması halinde davalı tarafından ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 5 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
4. Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
5. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6. Davacının yaptığı 431.60 TL yargılama giderinin davalılarda tahsili ile davacıya verilmesine, davalıların yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
7. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine,
Kesin olarak 11.03.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.