Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2015/12470 E. 2015/20891 K. 08.06.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/12470
KARAR NO : 2015/20891
KARAR TARİHİ : 08.06.2015

MAHKEMESİ : ….. İŞ MAHKEMESİ
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile şua izni, fazla mesai ücreti, hafta tatil ücreti, bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı ile davalılardan …. avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı işçi açmış olduğu bu davada, iş sözleşmesinin işverence haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek, kıdem, ihbar tazminatları ile şua izni, fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti, bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesi isteklerinde bulunmuştur.
Mahkemece bozma ilamına uyulmak suretiyle fazla çalışma ücreti yönünden kısa karar gerekçeli karar çelişkisi giderilmiş, diğer yönlerden bozma bulunmadığından ve önceki kararın kesinleştiğinden söz edilerek bozma öncesindeki gibi karar verilmiştir.
Kararı yasal süresi içinde taraflar temyiz etmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının tüm temyiz itirazlarıyla davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı işçinin ihbar tazminatı ile şua izni 25.11.2008 tarihli bilirkişi raporunda hesaplanmış ve davacı vekili taleplerini 09.03.2009 tarihinde ıslah yoluyla arttırmıştır. Mahkemece 10.03.2010 tarihinde verilen kararda sözü edilen bilirkişi raporuna göre hüküm kurulduğu halde ihbar tazminatının reddine karar verilmiş, şua izni ise ıslah talebi dikkate alınmayarak dava dilekçesinde talep edilen miktarla sınırlı olarak kabul edilmiştir. Dairemizce verilen 28.04.2014 tarihli bozma kararında fazla çalışma ücreti yönünden kısa karar gerekçeli karar çelişkisinden söz edilmiş ise de diğer yönlerden kararın kesinleştiğinden söz edilmemiş, aksine çelişki sebebiyle sair yönlerden inceleme yapılmaksızın karar verildiği açıklanmıştır. Bu durumda mahkemenin 10.03.2010 tarihli kararının ihbar tazminatı ve şua izni bakımından bozma dışı kalarak kesinleştiğinden söz edilemez.
Davacının şua izni ile ihbar tazminatı 25.11.2008 tarihli bilirkişi raporu ile belirlenmiş olup, dava ve ıslah talebi de dikkate alınarak her iki istek yönünden bir karar verilmelidir. Mahkemece, fazla çalışma ücreti harici isteklerin bozma dışı kalarak kesinleştiğinden söz edilerek yazılı şekilde karar verilmesi HMK.nun 297. maddesine aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 08/06/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.