YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/7205
KARAR NO : 2014/10824
KARAR TARİHİ : 31.03.2014
MAHKEMESİ : KOCAELİ 2. İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 24/06/2011
NUMARASI : 2008/588-2011/285
DAVA :Davacı, kıdem zammı alacağı, kıdemli işçiliği teşvik primi, yıpranma bedeli ile fazla mesai ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, asıl isteği kısmen hüküm altına almış, birleşen davayı reddetmiştir
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, kıdem zammı,kıdemli işçi teşvik primi ve yıpranma bedelinin işveren tarafından ödenmediğini iddia ederek bu alacaklarının tahsiline karar verilmisini istemiştir.
Davacı asıl dava ile birleşen davada ise fazla çalışma ücretinin davalıdan tahsiline karar verilmisini istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının kıdemli işçi teşvik primi alacağının ödenmediği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Taraflar arasındaki uyuşmazlık, işveren tarafından yapılan kısmi ödemenin işçinin hangi alacağına mahsup edileceği noktasında toplanmaktadır.
Davacının dava tarihi itibari ile çalışmış olduğu süre yirmi yıldan az olup, Toplu İş Sözleşmesi’nin 34. maddesi gereğince otuz günlük yevmiye ücretinin üzerinde yapılan hesaplamaya itibar edilmesi hatalıdır. Ayrıca davalı vekilince teşvik primi ödemesi yapıldığına ilişkin temyiz dilekçesinin ekinde bordro sunulmuştur. Yerel mahkemece ödeme yapılıp yapılmadığının, yapılmış ise hükmedilen alacaklarla takas veya mahsubunun gerekip gerekmediğinin değerlendirilmesi için kararın bozulması gerekmiştir.
3- Davacı tarafından açılan fazla çalışma ücreti istemli birleşen dava hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verilmemesi isabetsizdir.
4- Hükmedilen alacakların net ya da brüt olduğunun belirtilmemesi suretiyle infazda tereddüde yol açılması da hatalıdır.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 31.03.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.