Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2014/3558 E. 2014/11464 K. 07.04.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/3558
KARAR NO : 2014/11464
KARAR TARİHİ : 07.04.2014

MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Anayasa’nın 138 ve 141. maddeleri uyarınca Hakimler, Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanı kanaatlerine göre hüküm verirler ve bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır. Bu gerekçede hukuki esaslara ve kurallara dayanmalı, nedenleri açıklanmalıdır.
Yine 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 Sayılı Yasanın 297. maddesinde de, verilecek hükümde tarafların iddia ve savunmalarının özetinin, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususların, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delillerin, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesinin, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebeplerin yer alması gerektiği açıkça vurgulanmıştır. Kararın gerekçesinde maddi olay saptanmalı, hukuki niteliği ve uygulanacak hukuki kurallar belirlenmeli, bu konuda gerekli inceleme ve delillerden sözedilmeli, hukuk kuralları somut olaya uygulanmalı ve sonunda hüküm kurulmalıdır. Maddi olgularla hüküm fıkrası arasındaki hukuki bağlantı da ancak bu şekilde kurulabilecek, ayrıca yasal unsurları taşıyan bu gerekçe sayesinde, kararların doğruluğunun denetlenebilmesi mümkün olacaktır.” şeklinde ifadesini bulmuştur.
Diğer taraftan usul ekonomisi ilkesi (HMK. Mad. 30) “Hâkim, yargılamanın makul süre içinde ve düzenli bir biçimde yürütülmesini ve gereksiz gider yapılmamasını sağlamakla yükümlüdür. Yargılamanın etkinliğine hizmet eden usul ekonomisinde, hâkimin yasanın öngördüğü düzen (intizam) çerçevesinde yargılamayı kolaylaştırarak, gereksiz zaman kaybına ve gereksiz masrafa sebebiyet vermeksizin âdil karara varması sağlanmaktadır. Aslında bu ilke iş yargılamasına özgü ilkeler olan basitlik, çabukluk ve ucuzluk ilkelerini içine alan üst kavramdır.
Ayrıca 4857 İş Kanunu’nun 19’uncu maddesine göre: “Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışına veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Savunma alınması 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18’inci maddesi uyarınca yapılacak fesihler için geçerlilik şartı olarak aranmaktadır.

Mahkemece yapılan yargılama sonunda, bilirkişi raporuna göre davanın kabulüne karar verilmiştir. Verilen karar öncelikle gerekçesiz olup bu yönden usule aykırıdır. Diğer taraftan dosya içeriğine göre gibi davacının iş sözleşmesi davalı işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. Maddesi uyarınca davranışlarından kaynaklanan nedenle işveren tarafından haklı neden olmadan feshedildiği halde savunması alınmadan feshedilmiştir. Bu şekildeki feshe göre salt bu nedenle fesih geçersizdir. Bu hukuki nitelendirme ile davanın kabulü gerekirken, gereksiz zaman kaybı ve yargılama giderlerine neden olunarak bilirkişi incelemesi yapılması da 6100 sayılı HMK.’un 30. Maddesinde düzenlenen usul ekonomisine aykırılık oluşturmuştur.
Usule aykırı bu tespitlere rağmen sonuç itibari ile kabul kararı doğru olduğundan kararın yukarda ki gerekçe ile ONANMASINA, 07.04.2014 tarihinde oy birliği ile karar verildi.