Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2014/28980 E. 2014/40245 K. 25.12.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/28980
KARAR NO : 2014/40245
KARAR TARİHİ : 25.12.2014

MAHKEMESİ : BAKIRKÖY 27. İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 17/06/2014
NUMARASI : 2014/17-2014/279

DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili; müvekkilinin 01.09.1987 tarihinde davalı yanında çalışmaya başladığını, hiçbir geçerli sebep olmaksızın bildirimli olarak 03/12/2012 tarihinde 4857 sayılı İş Kanunu m.25/II-d uyarınca iş sözleşmesinin sona erdirildiğini, müvekkilinin H..-İş Sendikası temsilcisi olduğunu, feshin geçersiz olduğunu, işverenin davacının iş sözleşmesini sendikal nedenle ve sendikal faaliyette bulunması sebebiyle feshettiğini, feshin geçersizliğinin tespitini, müvekkilinin işe iadesini, işe iade kararı kesinleşinceye kadar geçecek süre için temsilcilik süresini aşmamak kaydı ile fesih tarihi ile kararın kesinleşme tarihi arasındaki ücret ve diğer haklarının (yeniden temsilciliğe atanma halinde bu hükmün uygulanması kaydı ile) ödenmesi gerektiğinin tespitini, işe iade kararına işverence uyulmaması halinde 6356 Sayılı Yasanın 25. maddesi uyarınca iş akdinin sendikal sebeplerle feshi nedeniyle 5 yıllık ücret tutarında tazminata hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili davacının üyesi olduğu H.. – İş Sendikasının 07.10.2013 tarihinde yapılan delege seçimlerinde 11 çalışanın oyunu kullandığı ve 3 çalışanın oyunu kullanması beklenirken saat 13:50’de oy sandığını açıp oyları yırtarak bir poşet içine doldurup seçim mahallinden bu oyları götürdüğünü davacının bu sırada “ben tek adayım, bu seçimleri yapmıyorum, yapan varsa yapabilsin” şeklinde tehdit edici sözler sarfettiğini bu nedenle davacının iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini belirterek davanın reddini talep etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece işyeri sendika temsilcisi olarak davacının iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedene dayanmadığı belirtilerek davacının işe iadesine, davacının kanuni sürede işe başvurmasına rağmen, işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının 4 aylık ücreti tutarında belirlenmesine, davacının işe iade için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan temsilcilik süresini aşmamak kaydıyla fesih tarihiyle kararın kesinleşmesine kadar dolmuş bulunan ücret ve diğer haklarının davacıya ödenmesi gerektiğinin belirlenmesine karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı taraf vekilleri temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm davacının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Somut olayda, davacının iş sözleşmesinin feshinin geçerli olmadığı, davacının sendika işyeri temsilcisi olduğu anlaşılmaktadır. 6356 sayılı Kanun’un 24. maddesinin 3. fıkrasında “Temsilcinin işe iadesine karar verilirse fesih geçersiz sayılarak temsilcilik süresini aşmamak kaydıyla fesih tarihi ile kararın kesinleşme tarihi arasındaki ücret ve diğer hakları ödenir. Kararın kesinleşmesinden itibaren altı iş günü içinde temsilcinin işe başvurması şartıyla, altı iş günü içinde işe başlatılmaması hâlinde, iş ilişkisinin devam ettiği kabul edilerek ücreti ve diğer hakları temsilcilik süresince ödenmeye devam edilir. Bu hüküm yeniden temsilciliğe atanma hâlinde de uygulanır.” düzenlemesi bulunmaktadır.
Mahkemece feshin geçersizliğine karar verildiği ancak 6356 sayılı Kanun’un 24. maddesine aykırı olarak hüküm kurulduğu görülmektedir. Davacı her ne kadar sendikal nedenle iş sözleşmesinin feshedildiğini iddia etmişse de dosya kapsamına göre bu hususun somut ve inandırıcı delillerle kanıtlanmadığı anlaşılmaktadır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM:
Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2. Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
3. Davacının kararın kesinleşmesinden itibaren altı iş günü içinde işe başvurması şartıyla, davalı işverence altı iş günü içinde işe başlatılmaması hâlinde, iş ilişkisinin devam ettiği kabul edilerek ücreti ve diğer haklarının temsilcilik süresince ödenmesi gerektiğinin TESPİTİNE,
4. Davacı işçinin temsilcilik süresini aşmamak kaydıyla fesih tarihi ile kararın kesinleşme tarihi arasındaki ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
5. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6. Davacının yaptığı 457.60 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
7. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine,
Kesin olarak 25.12.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.