YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/28498
KARAR NO : 2014/36230
KARAR TARİHİ : 01.12.2014
MAHKEMESİ : İSTANBUL 9. İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 10/07/2014
NUMARASI : 2013/660-2014/437
DAVA :Davacı vekili, davacı işçinin iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini belirterek, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18 ve devamı maddeleri uyarınca feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm duruşmalı olarak süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de; işin mahiyeti itibarıyla duruşma isteminin reddine, incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verilmiş olmakla dava dosyası için
Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, davacı işçinin, tıbbı satış temsilcisi olarak davalı şirket bünyesinde çalıştığını, çalıştığı 11 yıl boyunca sergilediği özverili çalışmasına rağmen iş akdinin 11 yılda sadece bir kez yanlış yapılan raporlama gerekçesi ile feshedildiğini, davalı şirket uygulamasında hatalı yapılan raporlama nedeni ile fesih yoluna gidilmeyip çalışana uyarı verildiğini, Ağustos 2013 ayında yapılan değişim nedeni ile doktor M..Ş.. adını listesinden çıkarmış olmasına rağmen online sisteme geçiş nedeni ile bu hatasını bölge müdürünün onayı olmadan değiştirememesi, bölge müdürünün ise 16 Ağustos tarihinde değişmiş olması gibi üst üste gelen durumlar nedeni ile değiştirememiş olması karşısında iş akdinin defalarca yapılmışçasına feshedilmesinin hakkaniyetli olmadığını, davacı tarafından bilinçli bir şekilde yapılmış herhangi bir eylem olmadığını, vermiş olduğu savunmasında da bu gerçekliği anlattığını, konu hakkındaki savunmasının 01/10/2013 tarihinde alınmış iken aynı gerekçe ile iş akdinin 24/10/2013 tarihinde feshedildiğini, bu süreç içinde davacının çalışmasına devam ettiğini, fesih ile feshe dayanak yapılan olay arasında orantısızlık bulunduğunu iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini belirterek, feshin geçersizliğine ve davacı işçinin işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı işveren vekili, davacının 20/08/2013 ve 27/08/2013 tarihlerinde doktor Metin Şen’e tanıtım amaçlı ziyaret yapmamasına rağmen ziyaret ettiği yönünde gerçeğe aykırı günlük ziyaret raporu düzenlendiğinin tespit edilmesi, gerçeğe aykırı girişleri basılı formda düzeltme imkanı varken düzeltmemesi nedeni ile feshedildiğini, şirketin personel çalışmalarının önceden belirlenen hedef ve planlara uygunluğunu Kuşman programı ile denetlediğini, feshin haklı olduğunu, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece yapılan yargılama sonunda, davacının iş akdi gerçeğe aykırı beyanda bulunması nedeni ile feshedilmiş ise de 11 yıllık çalışma sürecinde davacının gerçeğe aykırı raporlama yapması sebebi ile daha öncesinde hiç uyarılmamış olması, son dönemde kullanılan Kuşman programından kaynaklı diğer çalışanlar gibi davacının da sorunlar yaşaması, gerçeğe aykırı beyanda bulunan bazı çalışanlara uyarı cezası verilirken davacının iş akdinin sona erdirilmesi karşısında işverenin eşit işlem borcuna aykırı davrandığı ve bu nedenle feshin geçerli olmadığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesi işverene, işçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan nedenlerle iş sözleşmesini feshetme yetkisi vermiştir. İşçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan nedenler, aynı yasanın 25. maddesinde belirtilen nedenler yanında, bu nitelikte olmamakla birlikte, işyerlerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen nedenlerdir. İşçinin davranışlarından veya yetersizliğinden kaynaklanan nedenlerde, iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği durumlarda, feshin geçerli nedenlere dayandığını kabul etmek gerekecektir. Bu nedenle, geçerli fesih için söz konusu olabilecek sebepler, işçinin iş görme borcunu kendisinden kaynaklanan veya işyerinden kaynaklanan sebeplerle ciddi bir biçimde olumsuz etkileyen ve iş görme borcunu gerektiği şekilde yerine getirmesine olanak vermeyen sebepler olabilecektir. Sonuçta, iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği durumlarda, feshin geçerli nedenlere dayandığını kabul etmek gerekecektir”.
Somut uyuşmazlığa göre tıbbi tanıtım temsilcisi olan davacının iş sözleşmesi davalı işveren tarafından, Doktor ve Eczane Ziyaretleri Raporlama Yönetmeliğine aykırı olarak tanıtım amaçlı ziyaret gerçekleştirmemesine rağmen ziyaret yaptığına dair raporlamada bulunduğunun tespit edilmesi, bir çok kez muhtelif tarihlerde yapılan raporlamanın hataen olamayacağı sonucuna ulaşması gerekçesi ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II.e.h bentleri uyarınca feshedilmiştir. Mahkemece davacının hataen raporlama yaptığı, ancak daha önce uyarılmadığı gerekçesi ile feshin geçersizliğine karar verilmiştir. Oysa dosya içeriğine göre davacı tıbbi tanıtım temsilcisi 2012 yılında ve fesihten önce 23.05.2013 tarihinde aynı davranışları nedeni ile savunması alınarak uyarılmıştır. Davacının hataen kabul edilse bile yönetmeliği aykırı raporlama yaptığı ve bu davranışlarının temadi ettiği, bu davranışının işyerinde olumsuzluklara yol açtığı, iş sözleşmesinin işveren açısından çekilmez hal aldığı kabul edilmelidir. Davacının iş sözleşmesinin feshi davranışlarından kaynaklanan geçerli nedene dayanmaktadır. Davanın reddi yerine yazılı gerekçe ile kabulü hatalı olmuştur.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1.Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2. Davanın REDDİNE,
3. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4.Davacının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 98.00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5.Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine,
Kesin olarak 01.12.2014 gününde oybirliği ile karar verildi.