Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2014/26873 E. 2014/32703 K. 05.11.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/26873
KARAR NO : 2014/32703
KARAR TARİHİ : 05.11.2014

MAHKEMESİ : KIRKLARELİ İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 22/03/2012
NUMARASI : 2011/228-2012/48

DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı işçi, iş sözleşmesinin haksız feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla mesai, hafta tatili, ulusal bayram genel tatil ve yıllık izin ücreti alacaklarının ödenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı işveren vekili, davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın reddine karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Karar, davacı vekilince temyiz edilmiştir.
E) Gerekçe:
Davacı, davalı kardeşi ile aralarında hizmet ilişkisi olduğunu iddia ederek işçilik alacağı talebinde bulunmuştur. Davalı ise davacı ile arasında hizmet ilişkisinin olmadığını savunmuştur. Mahkemece tarafların kardeş oldukları ve işyerinin murislerinden miras kalması nedeniyle ortak oldukları, aralarında hizmet ilişkisi bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davalı işverenin Bölge Çalışma Müdürlüğüne verdiği ifadede davacının müracaatı halinde kıdem ve ihbar tazminatlarının ödeneceğini belirtmesi ve Bölge Çalışma Müdürlüğü raporunda taraflar arasında hizmet ilişkisi tespit edilerek kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık ücretli izin alacaklarının ödenmesi gerektiği belirtildiğinden taraflar arasında hizmet ilişkisinin bulunduğu anlaşılmaktadır.
Mahkemece taraflar arasında hizmet ilişkisi olduğu kabul edilerek sonuca gidilmesi gerekirken aksine gerekçeyle davanın reddine karar verilmesi hatalı olup hükmün bozulması gerekmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 05.11.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.