Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2014/26673 E. 2014/40288 K. 25.12.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/26673
KARAR NO : 2014/40288
KARAR TARİHİ : 25.12.2014

MAHKEMESİ : LÜLEBURGAZ İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 21/05/2014
NUMARASI : 2013/348-2014/126

DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, davayı reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin 2002 yılında Konfeksiyon Ürün Takip Sorumlusu olarak işe başladığını, yaklaşık 11 yıl aynı görevde çalıştığını ve 02.10.2013 tarihinde iş akdinin geçerli bir hukuki nedene dayandırılmaksızın feshedildiğini iddia ederek feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının iş akdinin münferit olarak feshedilmediğini, ekonomik nedenler ve işyerinin zarar etmesi nedeniyle 4857 sayılı iş kanununun 29.maddesi gereği “Toplu İşçi Çıkarma” yapılması suretiyle feshedildiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak,davacının davalıyı işletmenin piyasa koşulları itibariyle ihtiyacı olmadığından çıkardığına ilişkin işveren savunmasının sübuta erdiği gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davacı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
Somut uyuşmazlıkta, davalı işverence fesih nedeni olarak ekonomik nedenler ve işyerinin zarar etmesi gösterilmişse de dosya içeriğine göre davacı tarafından yapılan işin halen başka bir işçi tarafından yapılmaya devam edildiği, fesih öncesi işverence bir çok işçi çıkarılmışsa da yine aynı tarihlerde yeni bir çok işçinin işe alındığı, davalı işverence tutarlı davranılmadığı anlaşılmakla davanın kabulü yerine yanılgılı değerlendirme ile reddine karar verilmesi hatalıdır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM:
Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2. Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
3. Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 5 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
4. Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
5. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6. Davacının yaptığı 48.60 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
7. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine,
Kesin olarak 25.12.2014 gününde oybirliği ile karar verildi.