Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2014/19673 E. 2015/33408 K. 24.11.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/19673
KARAR NO : 2015/33408
KARAR TARİHİ : 24.11.2015

MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

DAVA :Taraflar arasındaki, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile ücret alacaklarının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hüküm süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 24/11/2015 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü yapılan tebligata rağmen taraflar adına kimse gelmediğinden incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra duruşmaya son verilerek bırakılan günde Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş akdinin haksız ve ihbarsız olarak feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile ücret alacağının tahsilini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının işyerinde emekli olarak çalışmaya devam ettiğini bu dönemdeki çalışmalarına karşılık kendisine ödeme yapıldığını, ayrıca daha sonra da emeği ve iyi niyetli çalışmaları karşılığında işten ayrıldıktan sonra da ödemeler yapıldığını, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkeme yapılan yargılama sonunda, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak davanın kısmen kabulüne karar vermiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında davalı işverence davacıya yapılan ödemelerin kıdem tazminatına karşılık olup olmadığı hususunda uyuşmazlık bulunmaktadır.

Ödeme belgesi hakkı ortadan kaldırdığından mahkemece her zaman dikkate alınması gerekir. Ayrıca ödemelerle ilgili belgeler açıkça hangi alacağa ait olduğu anlaşılıyor ise belirtilen alacaktan, değil ve sabit ise daha önce muaccel olan alacaktan mahsup edilmelidir.
Diğer taraftan tarafların, isticvap mahkeme önünde, belirli bir vakıa hakkında, sözlü olarak sorguya çekilmesi ve ondan cevap alınması anlamına gelir. Bir taraf, ancak kendi aleyhine olan vakıalar hakkında isticvap edilebilir, kendi lehine olan vakıalar için isticvap edilemez
Davalı işveren savunması doğrultusunda dosyaya ödeme belgeleri ibraz edip, ödemelerin yapıldığı banka hesap numaralarını bildirmiş, davacı ise cevaba cevap dilekçesinde, işverence kendisine yapılan ödemeleri kabul ederek neye istinaden olduğunun belli olmadığını, çalıştığı seneler ve aldığı ücret göz önüne alındığında bakiye kıdem, ihbar tazminatı ve ücret alacağı bulunduğunun sabit olduğu açıklamıştır.
Bu durumda, Mahkemece davacı asil isticvap edilerek sözkonusu ödemelerin neye ilişkin olduğunun açıklığa kavuşturulması ve sonucuna göre hükmedilecek tazminat ve alacak miktarının belirlenmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 24.11.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.