YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/13740
KARAR NO : 2014/16964
KARAR TARİHİ : 27.05.2014
MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
Y A R G I T A Y K A R A R I
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 8 inci maddesine göre iş mahkemesinden verilen kararlar tefhim ve tebliğ tarihinden itibaren 8 gün içinde temyiz olunabilir. 6100 Sayılı HMK nun geçici 3 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında; “Bölge adliye mahkemelerinin, 26/9/2004 tarihli ve 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun geçici 2 nci maddesi uyarınca Resmî Gazete’de ilan edilecek göreve başlama tarihine kadar, 1086 sayılı Kanunun temyize ilişkin yürürlükteki hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.” 2 nci fıkrasında ise; “Bölge adliye mahkemelerinin göreve başlama tarihinden önce aleyhine temyiz yoluna başvurulmuş olan kararlar hakkında, kesinleşinceye kadar 1086 sayılı Kanunun 26/09/2004 tarihli ve 5236 sayılı Kanunla yapılan değişiklikten önceki 427 ilâ 454 üncü madde hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.” denmiştir.
6100 sayılı HMK’nun hükmü düzenleyen 294 üncü maddesinde aynen;
(1) Mahkeme, usule veya esasa ilişkin bir nihai kararla davayı sona erdirir. Yargılama sonunda uyuşmazlığın esası hakkında verilen nihai karar, hükümdür.
(2) Hüküm, yargılamanın sona erdiği duruşmada verilir ve tefhim olunur.
(3) Hükmün tefhimi, her hâlde hüküm sonucunun duruşma tutanağına geçirilerek okunması suretiyle olur.
(4) Zorunlu nedenlerle sadece hüküm sonucunun tefhim edildiği hâllerde, gerekçeli kararın tefhim tarihinden başlayarak bir ay içinde yazılması gerekir.
(5) Hükmün tefhimini, duruşmada bulunanlar ayakta dinler.
(6) Hükme ilişkin hususlar, niteliğine aykırı düşmedikçe, usule ilişkin nihai kararlar hakkında da uygulanır.” denmiştir.
Aynı kanunun 321 inci maddesinde de;
(1) Tahkikatın tamamlanmasından sonra, mahkeme tarafların son beyanlarını alır ve yargılamanın sona erdiğini bildirerek kararını tefhim eder. Taraflara beyanda bulunabilmeleri için ayrıca süre verilmez.
(2) Kararın tefhimi, mahkemece hükme ilişkin tüm hususların gerekçesi ile birlikte açıklanması ile gerçekleşir. Ancak zorunlu hâllerde, hâkim bu durumun sebebini de tutanağa geçirmek suretiyle, sadece hüküm özetini tutanağa yazdırarak kararı tefhim edebilir. Bu durumda gerekçeli kararın en geç bir ay içinde yazılarak tebliğe çıkartılması gerekir.” şeklinde düzenleme yer almıştır.
Yukarıda yazılı kanun hükümleri kapsamında, yerel mahkemece duruşmada tefhim edilen hüküm gerekçe taşımayıp sadece hüküm sonucunu (kısa kararı) içeriyorsa gerekçeli kararın her halükarda davanın taraflarına (taraflar kendilerini vekille temsil ettiriyorlar ise vekillerine) tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bir başka anlatımla, sadece hüküm sonucunun
(kısa kararın) tefhim edildiği durumlarda, taraflar (ya da vekilleri) duruşmada hazır olsalar dahi gerekçeli kararın taraflara veya vekillerine tebliğ edilmesi gerekir.
Somut olay açısından yapılan tespit ve değerlendirmede, temyiz süresinin denetimi bakımından gerekçeli kararın taraflar vekillerine tebliğ edilip edilmediği dosya kapsamından anlaşılamamaktadır. Ayrıca davalı vekilinin gerekçeli temyiz dilekçesinin ilk sayfası hariç elektronik ortamda okunamamaktadır. Bunun yanında bilirkişi raporu da bir kısım dosyalarda taranmamıştır. Son olarak davalı vekilinin temyiz talebinin reddine dair ek karar temyiz edildiği halde buna ilişkin temyiz harçlarının yatırıldığına dair sayman mutemedi alındısı da bulunmamaktadır.
Bu nedenle;
1- Taraflar vekillerine gerekçeli karar tebliğ edilmişse tebliğe ilişkin evrakın (tebligat parçasının) dosyaya eklenmesi,
2- Tebliğ edilmemişse gerekçeli kararın taraflar vekillerine tebliği ile buna ilişkin evrakın (tebligat parçasının) dosya içine alınması ve temyiz süresinin beklenmesi,
3- Davacı vekilinin hükmü temyiz etmesi halinde temyiz dilekçesinin hukuki dinlenilme hakkının sağlanması açısından karşı tarafa tebliğ edilmesi ve bu şekilde temyiz ve tebliğe ilişkin usuli işlemler tamamlanarak, ayrıca davalı vekilinin temyiz talebinin reddine dair ek karar temyiz edildiği halde dosyada bulunmayan ek kararın temyizine ilişkin temyiz harçlarının yatırıldığına dair sayman mutemedi alındısı ile birlikte seri dosyaların bütünüyle fiziki olarak gönderilmesi için dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 27.05.2014 günü oybirliğiyle karar verildi.