Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2014/12332 E. 2015/25097 K. 09.09.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/12332
KARAR NO : 2015/25097
KARAR TARİHİ : 09.09.2015

MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, dini ve milli bayram ücreti, ikramiye, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş akdinin işveren tarafından haksız ve önelsiz olarak feshedildiği iddiasıyla kıdem ve ihbar tazminatları, fazla çalışma, hafta tatili ile dini ve ulusal bayram, genel tatil ile ikramiye alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının öğrenci koruma derneği tarafından işe alındığını kendilerine husumet yöneltilemeyeceğini, emeklilik nedeniyle işten ayrılan davacıya koruma derneği tarafından kıdem tazminatının ödendiğini, fazla çalışma yapmadığını, hafta tatillerinde ve genel tatillerde çalışmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, dosyadaki delillere ve bilirkişi raporuna dayanarak davacının emekliliğe hak kazanması nedeniyle iş akdinin işveren tarafından haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiği gerekçesiyle ikramiye dışında talep edilen alacak kalemlerini kısmen hüküm altına alınmıştır.
D) Temyiz:
Kararı taraf avukatları temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Mahkemece, hafta tatili alacağının ayrıca hesaplanması nedeniyle hesaplanan fazla çalışmada dikkate alınmaması isabetli ise de; davacı hafta tatilinde de normal mesai saatleri dışında, kabule göre günlük 30 dakika fazla çalışma yaptığından bu sürenin fazla çalışmada dikkate alınmaması hatalıdır.
3- Davalı Bakanlığın 492 Sayılı Harçlar Kanunu’nun 13/j maddesi uyarınca harçtan muaf olduğu gözetilmeksizin harçtan sorumlu tutulması isabetsizdir.
4- Fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil alacakları net olarak hüküm altına alınırken sigorta ve işsizlik primlerinin kesilmemesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
F) SONUÇ:
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 09.09.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.