YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/9897
KARAR NO : 2015/8163
KARAR TARİHİ : 25.02.2015
MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ
DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, maaş ile resmi tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin 12.05.2004 tarihinde işe başladığını, MAKİNECİ olduğunu, 08.07.2010 tarihinde işten çıkarıldığını, çalışma gün sayısının haftanın 7 günü olduğunu, çalışma saatlerinin son 2 yılda 8 saat, son iki yıldan evvel gündüz vardiyasında 08.00-19.00, gece vardiyasında 19.00-08.00 arasında olduğunu, net maaşının 947,00 TL olduğunu, yıllık izne gönderilmediğini, ücretlerinin de ödenmediğini, resmi tatillerde çalıştığını, kıdem ve ihbar tazminatı ödenmediğini, 6 ve 7. ay maaşlarının ödenmediğini, fazla mesai ve hafta tatili alacaklarının ödenmediğini iddia ederek kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla mesai, hafta tatili, resmi tatil ve maaş alacaklarının faiziyle tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, ortaya konulan iddiaların haklı ve gerçekçi olmadığını, aynı sektörde daha uygun şartlarla iş bulduğunu beyan eden davalının kendi takdiri ile işyerinden ayrıldığını, bilahare açılan davaya muhatap olunduğunu, dava dilekçesinde dahi davacının işten ayrılma nedeninin beyan olunmadığını, davanın sebebinin net olarak açıklanmadığını savunmuştur.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile hafta tatili, yıllık izin ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsiline karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı yasal gerektirici nedenlere göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- İşçinin ücretlerinin zamanında tam olarak ödenmemesi veya eksik ödenmesi, işçiye 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24/II-E. maddesi uyarınca haklı fesih hakkı verir. Bu ücret geniş anlamda ücret olup işçinin çıplak aylık ücretini hafta ve genel tatil, fazla mesai ücretlerini ödenmesi halinde ikramiye diğer sosyal haklarıda kapsar. Mahkemece davacının iş sözleşmesini eylemli feshettiği, ancak ücret ve fazla mesai ücret alacaklarının olmadığı, bu nedenle davacının feshinin haklı nedene dayanmadığı kabul edilmiştir. Ancak davacının ödenmeyen genel tatil ve hafta tatili ücret alacakları bulunup hüküm altına alındığından, işçinin eylemli haklı feshinin varlığı kabul edilerek kıdem tazminatının hüküm altına alınması gerektiği gözetilmeksizin yanılgılı değerlendirme ile reddi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 25.02.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.