Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2013/8422 E. 2013/33052 K. 12.12.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/8422
KARAR NO : 2013/33052
KARAR TARİHİ : 12.12.2013

MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

DAVA :Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davacının iş sözleşmesinin feshinin sendikal nedenle yapıldığını belirterek işe iadesini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının işyerindeki diğer çalışanları sendikaya üye yapma konusunda amacını aşacak şekilde baskılar yaptığını, hatta işyeri ile ilgili olarak gerçeğe aykırı beyanlarda bulunduğunu, sendikaya üye olmadıkları takdirde işveren tarafından işten çıkarılacağı şeklinde dedikodular ve asılsız beyanlarda bulunarak manevi baskı yaptığını, davalı işyerinde çalışan … ve …’ın davacının kendisine yaptığı rahatsız edici davranışlar nedeniyle işverene verdikleri dilekçelerinde davacının ve diğer bir kişinin, çalışmalarına mani olacak derecede sendikaya üye olmaları hususunda baskı yaptıklarını, üye olmazlarsa işten çıkarılacaklarını söyleyerek tehdit ettiklerini belirttiklerini, davacının diğer çalışanlar üzerindeki baskısı ve işveren aleyhine asılsız ithamlarda bulunması nedeniyle İş Kanunu’nun 25/II. maddesi uyarınca iş sözleşmesinin kıdem ve ihbar tazminatsız olarak feshedildiğini belirterek, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, iş sözleşmesinin işverence geçerli neden bulunmaksızın ve sendikal nedenle feshedildiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı taraflar temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
Davalı işverence feshin haklı ve geçerli sebebe dayandığı ispatlanmadığından mahkemece feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine ve feshin sendikal nedenle yapıldığına karar verilmiş olması dosya içeriğine uygun olup, davalı tarafın temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
Davacının temyizi açısından;
Somut olayda davacının iş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiği, feshin 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu yürürlükteyken yapıldığı, söz konusu Kanunun 25. maddesinin beşinci fıkrasında “Sendikal bir nedenle iş sözleşmesinin feshi hâlinde işçi, 4857 sayılı Kanunun 18, 20 ve 21 inci Madde hükümlerine göre dava açma ESAS NO : 2013/8422
hakkına sahiptir. İş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiğinin tespit edilmesi hâlinde, 4857 sayılı Kanunun 21 inci Maddesine göre işçinin başvurusu, işverenin işe başlatması veya başlatmaması şartına bağlı olmaksızın sendikal tazminata karar verilir. Ancak işçinin işe başlatılmaması hâlinde, ayrıca 4857 sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin birinci fıkrasında belirtilen tazminata hükmedilmez. İşçinin 4857 sayılı Kanunun yukarıdaki hükümlerine göre dava açmaması ayrıca sendikal tazminat talebini engellemez.” düzenlemesinin bulunduğu, buna göre tazminat belirlenirken işçinin başvurusu, işverenin işe başlatması veya başlatmaması şartına bağlı tutulamayacağı, yerel mahkemece buna aykırı hüküm tesisi hatalıdır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM:
Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2. Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
3. Davacının başvurusu, işverenin işe başlatması veya başlatmaması şartına bağlı olmaksızın tazminat miktarının sendikal fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 1 yıllık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
4. Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
5. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6. Davacının yaptığı 224.56 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
7. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.320 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine, Kesin olarak 12.12.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.