Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2013/8108 E. 2014/33793 K. 12.11.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/8108
KARAR NO : 2014/33793
KARAR TARİHİ : 12.11.2014

MAHKEMESİ : BURSA 5. İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 17/06/2013
NUMARASI : 2009/1028-2013/388

DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret alacağı, fazla mesai ücreti, vergi iadesi alacağı, yemek ücreti, izin ücreti, ulusal bayram ile genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti
Davacı ücretlerinin ödenmemesi sebebiyle iş akdini haklı olarak feshettiğini ileri sürerek; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı fazla mesai ücreti, genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti, vergi iadesi alacağı ve yemek yardımı ile ödenmeyen ücret alacaklarının faizleriyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsilini talep ve dava etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili; davanın reddini savunmuştur
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak; kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, ücret alacağı ve asgari geçim indirimi taleplerinin kısmen kabulüne, ihbar tazminatı, genel tatil ücreti, fazla mesai ücreti ve yemek yardımı taleplerinin reddine karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı, davalılar temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir
2-Davalı şirket ortaklarının işçilik alacaklarından şahsi sorumlulukları bulunmadığı gözetilerek ortaklar hakkındaki davanın husumetten reddi gerekirken, yazılı şekilde işçilik alacaklarından müteselsilen sorumluluklarına hükmedilmesi doğru değildir.
3-Somut olayda; davacının yaz tatili dönemlerinde çalışmadığı halde aylık ücretini aldığı gözönünde bulundurularak, yıllık izin ücretine hak kazanamayacağı gözetilmeksizin bu isteğin hüküm altına alınması isabetsizdir.

F)Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 12/11/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.