Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2013/15255 E. 2015/9473 K. 09.03.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/15255
KARAR NO : 2015/9473
KARAR TARİHİ : 09.03.2015

MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, eksik ödenen ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, davalıya ait işyerinde porselen ve emaye işçisi olarak çalışırken evleneceği ve şehir değiştirieceğinden dolayı iş sözleşmesini haklı olarak fesh ettiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım aylık ücret alacağının tahsilini, istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davaya cevap vermemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının davalı şirkette 03.08 1995 – 31.03.2010 tarihleri arasında üretim işçisi olarak çalıştığı, evlilik nedeni ile iş akdini fesh ettiği, feshin evlilik sebebi ile gerçekleştiği, davacının kıdem tazminatına hak kazandığı ayrıca ödenmeyen ücret alacağının bulunduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı taraf temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1- Dosya kapsamına göre davalı işverenin tam ünvanı “….” olup, gerekçeli karar başlığında “…” yazılması mahallinde düzeltilebilir maddi hata kabul edilip bozma nedeni yapılmamıştır.
2- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
3- İş sözleşmesinin kadın işçi tarafından evlilik sebebiyle feshedilip feshedilmediği ve buna göre kıdem tazminatı hakkının doğup doğmadığı noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
4857 sayılı İş Kanununun 120 nci maddesi yollamasıyla, halen yürürlükte olan 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında, bayan işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde evlilik sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanabilecek şekilde feshedebileceği hükme bağlanmıştır. Kadın işçinin evlilik sebebiyle fesih hakkı, evlilik tarihinden itibaren başlar.
Somut olayda, davacının iş sözleşmesini 1/04/2010 tarih itibariyle evleneceği ve şehir değiştireceği gerekçesi ile fesh ettiği, 28/04/2010 tarihinde ise evlendiği anlaşılmıştır.
Yukarıda da açıklandığı üzere evlilik nedeni ile fesih hakkı evlilik tarihinden itibaren başlamakta olup henüz evlenmeden bu nedene dayanılarak yapılan fesih haklı fesih olamayacağından davacının kıdem tazimnatı talebinin reddi gerekir. Mahkemece yazılı gerekçe ile talebin kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 09/03/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.