Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2013/14764 E. 2015/9463 K. 09.03.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/14764
KARAR NO : 2015/9463
KARAR TARİHİ : 09.03.2015

Davacı, kıdem tazminatı ile fazla çalışma, resmi tatil, dini bayram ve yıllık izin ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, davalıya ait işyerinde resepsiyon görevlisi olarak çalışırken iş sözleşmesini askere gidecek olması nedeni ile haklı olarak fesh ettiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ile fazla çalışma, resmi tatil, dini bayram ve yıllık izin ücret alacaklarının tahsilini, istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının 01.06.2011 günü, 30.06.2011 tarihinde askerlik sebebiyle işten ayrılacağına dair istifa dilekçesi sunduğunu, bunun üzerine davacıdan askere gideceğine dair sevk belgesini sunmasını istediklerini ancak davacının sevk belgesi sunmaktan kaçındığını, 30.06.2011 günü işi bıraktığını, tutanak tutulduğunu ve haklı nedenle fesh edildiğini tazminat ve alacak istemlerinin haksız olduğunu, savunarak, davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının askerlik nedeni ile ayrılmasından sonra 30.11.2011 tarihinde askere sevk edildiği, fesihten 6 ay sonra askere sevk edilmesi nedeni ile aradaki süre de makul kabul edilerek kıdem tazminatına hak kazandığı, ayrıca davacının diğer istemlerinde de kısmen haklı olduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı taraf temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı davalıya ait işyerinde çalışırken askere gidecek olması nedeni ile iş sözleşmesini fesh ettiğini ileri sürüp kıdem tazminatı istemiş, davalı ise davacının askere sevk ile ilgili belge sunmadığını ve işi terk etmesi nedeni ile iş sözleşmesini haklı olarak fesh ettiklerini savunarak talebin redddini istemiştir.
Mahkemece davacının işyerinden ayrılmasından 6 ay sonra askere sevk edildiği ve bu sürenin makul kabul edildiği gerekçesi ile kıdem tazminatına hükmedilmiş ise de, bu kabul dosya kapsamına uygun değildir.
Dosyadaki bilgi ve belgelere göre davacı 01/06/2011 tarihli dilekçesi ile askerlik nedeni ile 30/06/2011 de görevi bırakacağını belirtmiş ve 30/06/2011 den sonra işyerine gitmemiştir. Her ne kadar 30/11/2011 de askere sevk edilmiş ise de fesih tarihi ile askere sevk tarihi arasında geçen süre makul sayılamayacak kadar uzun olduğu gibi, davalı davacının bu dönemde yeni işte çalıştığına dair bir kısım deliller sunmuştur. Bu durum karşısında davacının iş sözleşmesini askerlik nedeni ile feshetmediği, kıdem tazminatı koşulları gerçekleşmediği anlaşıldığından kıdem tazminatı talebinin reddi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 09/03/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.