Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2013/14157 E. 2013/33880 K. 17.12.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/14157
KARAR NO : 2013/33880
KARAR TARİHİ : 17.12.2013

MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş akdinin işveren tarafından haksız olarak feshedildiğini, hafta tatili ücreti hariç diğer işçilik alacaklarının tahsili amacıyla önceden … 1. İş Mahkemesine dava açtığını ve davanın derdest olduğunu ileri sürerek, hafta tatili ücreti alacağını ve ayrıca bu davanın … 1. İş Mahkemesinde önceden açtığı dava ile birleştirilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, iş bu dava ile daha önceden açılan 2013/42 esas numaralı dava arasında hukuki irtibat olduğu gerekçesiyle iş bu davanın 2013/42 esas numaralı dava ile birleştirilmesine, iş bu davanın esasının birleştirme nedeniyle kapatılmasına karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
Taraflar arasında birleştirme kararının temyize tabi olup olmadığı konusunda uyuşmazlık vardır.
6100 sayılı HMK’nun konuya ilişkin maddeleri aşağıya alınmıştır:
“Madde 166- (1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar.
(2) Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır.
(3) Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir.
(4) Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.
(5) İstinaf incelemesi ayrı dairelerde yapılması gereken davaların da bu madde hükmüne göre birleştirilmesine karar verilebilir. Bu hâlde istinaf incelemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığı doğuran asıl hukuki ilişkiye ait kararı inceleyen bölge adliye mahkemesi dairesinde yapılır.
Madde 167- (1) Mahkeme, yargılamanın iyi bir şekilde yürütülmesini sağlamak için, birlikte açılmış veya sonradan birleştirilmiş davaların ayrılmasına, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir. Bu durumda mahkeme, ayrılmasına karar verilen davalara bakmaya devam eder.
Madde 168- (1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davalar yönünden verilen birleştirme ve ayırma hususundaki ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna; bölge adliye mahkemesi kararları hakkında ise temyiz yoluna, ancak hükümle birlikte gidilebilir. Şu kadar ki, bu husus tek başına, bölge adliye mahkemesinde hükmün kaldırılarak esastan incelenme; Yargıtayda ise bozma sebebi teşkil etmez. “
Somut olayda, mahkemece, iş bu dava ile daha önceden açılan 2013/42 esas numaralı dava arasında hukuki irtibat olduğu gerekçesiyle iş bu davanın 2013/42 esas numaralı dava ile birleştirilmesine, iş bu davanın esasının birleştirme nedeniyle kapatılmasına karar verilmiştir.
Yukarıda yer verilen 6100 sayılı HMK’nun 168 inci maddesinde, aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davalar yönünden verilen birleştirme ve ayırma hususundaki ilk derece mahkemesi kararlarına karşı temyiz yoluna, ancak hükümle birlikte gidilebileceği belirtilmiştir. Bu hükümden de anlaşılacağı üzere birleştirme kararları tek başına temyizi kabil kararlardan değildir. Birleştirme kararı 2013/838 esas numaralı davanın birleştirildiği ve usuli işlemlerin yürütüldüğü 2013/42 esas sayılı davada verilecek esas hakkındaki hükümle birlikte temyiz edilebilir. O halde davalı vekilinin temyiz talebinin reddine karar verilmelidir.
F) Sonuç:
Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz talebinin REDDİNE, 17.12.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.