Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2013/13867 E. 2014/1822 K. 27.01.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/13867
KARAR NO : 2014/1822
KARAR TARİHİ : 27.01.2014

MAHKEMESİ : KURTALAN ASLİYE HUKUK (İŞ) MAHKEMESİ
TARİHİ : 09/01/2013
NUMARASI : 2012/241-2013/5

DAVA : Davacı vekili, davacı işçinin iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini belirterek 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18 ve devamı maddeleri uyarınca feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece bozma üzerine yapılan yargılama sonunda, davanın kabulüne ile feshin geçersizliğine, davacının asıl işveren bakanlık işyerine işe iadesine ve işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücretinden davalıların birlikte sorumluluğuna karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalılardan T.C.Sağlık Bakanlığı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı vekili, davacının davalı Bakanlığa ait işyerinde muvazaalı olarak alt işverenin işçisi olarak çalışmakta iken, iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
Davalı Bakanlık vekili husumet itirazı yanında davanın süresinde açılmadığını savunmuştur.
Mahkemece bozma üzerine yapılan yargılama sonunda, davalı Sağlık Bakanlığı ile dava dışı .. Bilgi Teknolojileri Ticaret A.Ş. arasında bilgisayar hizmetlerine ait veri girişi hizmeti alımı tip sözleşmesi yapıldığı, davacının aynı hastanede aynı işi yapmaya devam ettiği, alt işverenin 01.01.2010 tarihinde değiştiği, önceki alt işverenin işçilerinin son alt işveren nezdinde çalışmaya devam ettikleri dikkate alındığında, davalı Bakanlık ile dava dışı .. Bilgi Teknolojileri Ticaret A.Ş. arasında düzenlenen hizmet alımı sözleşmesinin 4857 sayılı Kanun’un 2/6-7 maddesi kapsamında muvazaaya dayandığı gerekçesi ile davanın kabulü ile feshin geçersizliğine, davacının asıl işveren bakanlık işyerine işe iadesine ve işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücretinden davalıların birlikte sorumluluğuna karar verilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesi uyarınca iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini ileri süren işçinin, fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içerisinde feshin geçersizliği ve işe iade istemi ile dava açması gerekir. Bu süre hak düşürücü süre olup, resen dikkate alınması gerekir.
İşveren fesih bildiriminde bulunmuş, ancak bunu tebliğ etmemiş olmasına rağmen, örneğin, işçi, işvereni şikâyet ederek, fesih bildiriminin yapıldığı tarihi kesin olarak belirleyecek bir işlem yapmışsa, artık bu tarihin esas alınması uygun olacaktır. Bu anlamda işverenin fesih bildiriminin tebliğden imtina edildiği tutanakların tutulduğu tarih, tutanak
düzenleyicilerinin doğrulaması halinde tebliğ tarihi sayılacaktır. Eylemli fesih halinde dava açma süresi, eylemli feshin yapıldığı tarihten itibaren işler.
Somut uyuşmazlıkta davalılar arasındaki ihale 01.01.2010 tarihinde sona ermiş ve bu tarihte davacının hizmetini sunduğu bilgisayar hizmetlerini asıl işveren Sağlık Bakanlığı’ndan başka bir alt işveren ihale ile almıştır. Davacı ihale bitiminden sonra çalışmamıştır. Davacının iş sözleşmesinin eylemli olarak bu tarihte sona erdiği açıktır. Dava ise 08.02.2010 tarihinde açılmıştır. Eylemli feshe göre davanın bir aylık dava açma süresi geçtikten sonra açıldığı anlaşıldığından davanın reddi yerine yazılı şekilde kabulü hatalıdır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1.Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2.Davanın REDDİNE,
3.Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4.Davacının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5.Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500.00 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine,
Kesin olarak 27.01.2014 günüde oybirliği ile karar verildi.