Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2012/9060 E. 2014/13901 K. 29.04.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/9060
KARAR NO : 2014/13901
KARAR TARİHİ : 29.04.2014

MAHKEMESİ : BODRUM 1. ASLİYE HUKUK (İŞ) MAHKEMESİ
TARİHİ : 24/11/2011
NUMARASI : 2010/504-2011/734

DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti ile ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı işçi, iş sözleşmesinin davalı tarafından haksız fesih edildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile maaş ve yıllık izin ücreti alacaklarının ödenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı işveren, davacının bir kısım eylemleri nedeniyle zimmet suretiyle güveni kötüye kullanmak fiillerinden dolayı C.Başsavcılığınca soruşturmanın devam ettiğini, davacının iş akdinin bu nedenle feshedildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Karar davalı tarafından temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
Kararı temyiz eden davalı vekilinin önceki vekilin istifasından sonra hükmün tefhim edildiği 24/11/2011 tarihinde yargılamaya katıldığı ve vekilliğine karar verildiği, bilirkişi raporunun taraf vekillerine duruşmada elden tebliğ edildiği davalı vekilinin rapora karşı diyeceklerini belirtmek için istediği sürenin mahkemece “davalı vekilinin vekaletnamesinin dosyaya sunduğu dikkate alınarak mehil talebinin reddine karar verildi tevhimle açık yargılamaya devam olundu ” belirtilerek reddine karar verilip yargılamanın bitirilip hükmün tefhim edildiği anlaşılmıştır. Bu işlemlerin yapıldığı 24/11/2011 tarihte 6100 sayılı HMK yürürlükte olup usul hükümlerinin derhal yürürlüğe gireceği aşikardır.
HMK’ nun 280.maddesine göre bilirkişi raporunun taraflara tebliğ edileceği hüküm altına alınmış olup, 281.maddede ise tarafların bilirkişi raporuna tebliğden itibaren iki hafta içerisinde diyeceklerini bildirebilecekleri belirtilmiştir. Bu hüküm karşısında mahkemenin bilirkişi raporunun tebliğ edildiği duruşmadaki davalı talebini yerinde olmayan gerekçeyle reddetmesi hukuki dinlenilme hakkının ihlali olup bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 29.04.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.