Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2012/39067 E. 2014/24346 K. 09.07.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/39067
KARAR NO : 2014/24346
KARAR TARİHİ : 09.07.2014

MAHKEMESİ : KAYSERİ 3. İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 13/11/2012
NUMARASI : 2011/267-2012/582

DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili işçinin davalı işveren nezdinde motorlu kurye olarak çalıştığını, iş akdinin davalı işveren tarafından haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiğini, yıllık ücretli izinlerinin kullandırılmadığı gibi karşılığı olan ücretleri de ödenmediğini, fazla mesai yapmasına, ulusal bayram ve genel tatiller ile hafta tatillerinde çalışmasına rağmen karşılıklarının ödenmediğini iddia ederek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin, fazla mesai, ulusal bayram genel tatil, hafta tatili ücretleri alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davacı işçinin işyerinde başka bir işçi ile kavga etmesi gerekçesi ile iş akidinin haklı nedenle feshedildiğini, bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatlarına hak kazanamayacağını, fazla mesai yapmış ise karşılığı olan ücretlerin davacı adına bordrolarda tahakkuk ettirilerek ödendiğini, davacının ulusal bayram genel tatiller ile hafta tatillerinde çalışmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davacının kıdemi ve davranış ile fesih yaptırımı arasında orantı olmaması gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatlarının kabulüne, diğer alacak taleplerinin ise ispat edilemediği gerekçesi ile reddine karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı yasal süresi içerisinde temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
Taraflar arasında iş sözleşmesinin, işçinin işverenin başka bir işçi ile kavga etmesi sebebiyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında uyuşmazlık söz konusudur.
4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Yine değinilen bendin (d) alt bendinde, işçinin işverenin başka işçisine sataşması halinde bu davranışın işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir.
Somut olayda davacı işçinin işverenin diğer işçisi olan S.. G.. ile işyerinde kavga ettikleri her iki tarafın kabulünde olduğu gibi bu hususun varlığı yerel Mahkeme karar gerekçesinde de vurgulanmıştır. Davacı işçi tanık olarak dinlendiği Kayseri 2. İş Mahkemesi’nin 2011/280 esas sayılı dosyasında feshe konu edilen kavgaya karıştığını, Sezai ile karşılıklı olarak birbirlerine hakaret ve küfür ettiklerini, birbirlerine vurduklarını ikrar etmiştir. Dinlenen tanıklar da her iki işçinin birbiri ile kavga ettiklerini, karşılıklı hakaret ve küfürleşmeleri görüp duyduklarını beyan etmişlerdir. Feshe konu olaya karışan iki işçinin iş akitleri de işverence önelsiz olarak, derhal feshedilmiştir. Yukarıda da belirtildiği üzere anılan davranışın işverene haklı fesih gerekçesi oluşturacağı gözetilerek davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi yerine yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi hatalıdır.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 09.07.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.