Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2012/38076 E. 2014/28511 K. 29.09.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/38076
KARAR NO : 2014/28511
KARAR TARİHİ : 29.09.2014

MAHKEMESİ : ANKARA 1. İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 09/10/2012
NUMARASI : 2010/1166-2012/861

DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş akdini fazla mesai ve diğer işçilik alacaklarının ödenmemesi nedeni ile kendisinin haklı olarak feshettiğini ileri sürerek kıdem tazminatı ile fazla mesai, yıllık izin, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının iş akdini feshinin haksız olduğunu, tüm işçilik alacaklarının ödendiğini savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının iş akdini feshinin haklı olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı taraflar temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı yasal gerektirici nedenlere göre tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının 16 gün yıllık izin alacağı bulunduğu belirlendiği halde mahkemenin gerekçe kısmında davacının kullandığı yıllık izin sürelerinden bahsedilmeksizin sadece 128 gün yıllık izin hakkına atıf yapılarak gerekçenin kabul ile çelişmesine neden olunması hatalıdır.
3- Dava tam kabul olduğu halde, hüküm fıkrasında “kısmen kabul kısmen reddi ile” ve “ diğer taleplerin reddine” ibarelerine yer verilerek hükmün kendi içerisinde çelişki içermesi de hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 29.09.2014 gününde oybirliğiyle karar verilmiştir.