YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/37160
KARAR NO : 2014/19361
KARAR TARİHİ : 13.06.2014
MAHKEMESİ : KÜTAHYA İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 05/10/2012
NUMARASI : 2012/187-2012/629
DAVA :Davacı vekili, davacı işçinin kıdem ve ihbar tazminatı ile ödenmeyen işçilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davacının davalı Bakanlığa bağlı Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı’nın yemekhane bölümünde yemek ihalelerini kazanan değişik firmalarda aralıksız çalıştığını, bu çalışmaların işten çıkarıldığı 28/12/2011 tarihine kadar devam ettiğini, davacının asıl işvereninin TC. Mili Savunma Bakanlığı olduğunu, işe başladığı günden itibaren fazla mesai yaptığını, ulusal bayramlarda çalıştırıldığını, dini bayramlarda Ramazan Bayramında 1 gün, Kurban Bayramında ise 2 gün izin kullandırıldığını, çalışmasına rağmen alamadığı hafta sonu çalışma ücretlerinin bulunduğunu, davacıya kıdem ve ihbar tazminatı ödenmediğini belirterek, kıdem ve ihbar tazminatı ile ödenmeyen işçilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, zamanaşımı ve husumet itirazında bulunarak, davacının yüklenici şirket bünyesinde çalıştığını, bütün yasal alacakları firma tarafından ödendikten sonra sözleşmesinin feshedildiğini, davacının doğrudan idare ile ilişkisi bulunmadığını, davacının davasını çalıştığı firmaya karşı yönlendirmesi gerektiğini, idarenin çalışanlar üzerinde bir söz hakkı bulunmadığını, sadece kontrol görevini yerine getirerek çalışmaların uygun olarak yapılıp yapılmadığı noktasında söz sahibi olduğunu, durumun işçi ile işveren arasındaki iç sorun durumunda olduğunu, bu nedenlerle; davacının idareden hak ve alacağının bulunmadığından davanın reddi gerektiğini savunmuş, davayı alt işverene ihbar etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece yapılan yargılama sonunda alınan hesap raporuna itibar edilerek, davacının hizmet akdi ile Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı’na bağlı yemekhanede ihaleler doğrultusunda şirket işçisi olarak çalıştığı, dava dışı şirketler ile davalı bakanlık arasındaki ilişkinin asıl-alt işveren ilişkisi olduğu, işçilik alacaklarından davalı bakanlığın da sorumlu olduğu ve davacının iş akdinin davalı işveren tarafından haksız olarak sona erdirildiği, tazminat ve işçilik alacakları bulunduğu gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatı ile belirlenen işçilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2. Dairemizin istikrarlı uygulaması gereği, davalı aleyhine dava açanlar tanık olarak dinlenmiş ise bu işçilerin tanıklıklarına kural olarak itibar edilmemesi gerekir. Bu beyanların diğer yan delillerle birlikte değerlendirilerek, sonuca gidilmesi gerekir.
Hükme esas bilirkişi raporunda fazla mesai ve tatil ücret alacaları hesaplanırken, davacı tanık anlatımları delil olarak değerlendirilmiştir. Oysa davacı tanığı olarak dinlenen işçiler aynı şekilde davalı aleyhine dava açan kişiler olduğu gibi işyerinde ikili vardiya esası ile çalışıldığını belirtmişlerdir. Hükme esas bilirkişi raporu tanık beyanına dayanmasına rağmen, tek vardiya çalışma esasına göre fazla mesai ve tatil ücret alacakları hesaplanmıştır. Davalı vekili temyiz aşamasında, dosyaya sunulan tugaya giriş ve çıkış kayıtlarını gösteren imzalı çizelgelerin dikkate alınmadığını ve alacakların fahiş hesaplandığını savunmuştur. Davacı kamu kurumuna ait giriş ve çıkış kaydı tutulan işyerinde çalıştığına göre var ise tüm çalışma süresini kapsayacak şekilde mesai ve nöbet çizelgeleri getirtilerek, davacının fazla çalışma yapıp yapmadığı, tatillerde çalışıp çalışmadığı belirlenmeli ve sonucuna göre karar verilmelidir. Yazılı gerekçe ve soyut tanık anlatımlarına itibar edilerek eksik inceleme ile fazla çalışma ve tatil ücret alacaklarının kabul edilmesi hatalıdır.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, 13.06.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.