YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/35604
KARAR NO : 2014/32008
KARAR TARİHİ : 31.10.2014
MAHKEMESİ : BURSA 3. İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 16/08/2012
NUMARASI : 2011/478-2012/580
DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti ile resmi bayram çalışma ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti
Davacı iş akdini haklı olarak feshettiğini ileri sürerek; kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, genel tatil ücreti ve yıllık izin ücreti alacaklarının faizleriyle birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili; davanın reddini savunmuştur
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı, davacı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Somut olayda davalı işverence iş sözleşmesinin dosyada mevcut olan, 29/04/2011 tarihli fesih ihbarnamesi ile sona erdirildiği savunulmuş olup, işten ayrılış bildirgesinde ise, iş sözleşmesinin “25” kod numarası ile “işçi tarafından işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeniyle fesih” olgusuna işaret edilmiş, davalı tanıkları ise iş sözleşmesinin davacı işçi tarafından herhangi bir neden olmaksızın işyerini terk etmesi sonucu sonlandığını beyan etmişlerdir. Bu durumda davalı işverenin haklı fesih olgusunu kanıtladığı kabul edilemez. Bu nedenle kıdem tazminatı talebinin kabulü gerekirken reddi hatalıdır.
F)Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 31/10/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.