YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/35116
KARAR NO : 2014/27327
KARAR TARİHİ : 19.09.2014
MAHKEMESİ : İZMİR 1. İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 13/08/2012
NUMARASI : 2011/363-2012/632
DAVA :Davacı karşı davalının kıdem tazminatı alacağının, davalı karşı davacı ise ihbar tazminatı ile rekabet yasağına aykırı davranış nedeniyle cezai şart alacağının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle asıl davanın hükümde gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine, karşı davanında kısmen kabulüne ilişkin hüküm süresi içinde temyizen incelenmesi taraflar avukatlarınca istenilmesi ve davalı karşı davacı avukatınca duruşma talep edilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 19.09.2014 Cuma günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı karşı davacı adına Avukat ile karşı taraftan asil A.. E.. ile adına Avukat geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı-karşı davalı, davalı şirkette 01.11.1997-04.04.2011 tarihleri arasında çalıştığını, yaş koşulu dışında emekliliğe hak kazanması nedeniyle iş sözleşmesini feshettiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı alacağını istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı-karşı davacı, davacı işçinin işyerinde satış yetkilisi pozisyonunda çalışırken işten ayrılarak kendileri ile rekabet halinde bulunan başka bir otelde aynı pozisyonda çalışmaya başladığını, davacının ihbar öneline uymadan iş sözleşmesini feshettiğini, ayrıca iş sözleşmesinde kararlaştırılan rekabet yasağını ihlal edici davranışı bulunduğundan cezai şart alacağına hak kazandıklarını ileri sürerek, davacının davasının reddini, karşı davalı yönünden ise ihbar tazminatı ile haksız rekabet yasağına aykırılık nedeniyle cezai şart alacaklarını istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacı işçinin iş sözleşmesini emeklilik nedeniyle feshettiğinden kıdem tazminatına hak kazandığı, ancak davalı ile rekabet halinde bulunan başka bir otelde çalışarak iş sözlşemesinde kararlaştırılan haksız rekabet yasağına aykırı davrandığından cezai şartı ödemek zorunda olduğu gerekçesiyle davacı-karşı davalının davasının kabulüne, davalı-karşı davacının davası yönünden ise kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı taraflar temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Dava, davacı-karşı davalı işçinin imzaladığı iş sözleşmesinde “rekabet yasağı taahhüdü” ile işten ayrıldığı tarihten itibaren üç yıl süreyle rekabet etmemeyi taahhüt etmesine karşın; akdin sona ermesinden sonra aynı alanda faaliyet gösteren başka bir şirkette çalıştığı ve rekabet yasağını ihlal ettiği iddiasına dayanmaktadır.
Davaya dayanak alınan taahhüdün işçi ile işveren arasında düzenlenmiş olması, bu taahhüt nedeniyle çıkan uyuşmazlığın iş hukuku kapsamında kaldığını kabule yeterli değildir. Zira, bu taahhüt iş akdinin sona ermesi halinde yapılmaması gereken bir hususa ilişkin olmakla, iş hukukunun düzenleme alanı dışında kalmaktadır.
Gerek davalı işçinin açıklanan taahhüdünün kapsamı, gerek davalının davacıya ait işyerinden istifaen ayrılmış ve başka bir işyerinde çalışmaya başlamış olması ve gerekse de davacının istemi ile davanın açıklanan özelliğine göre; davalının rekabet yasağını ihlal eden davranışının açık biçimde iş akdinin sona ermesinden sonraki döneme ilişkin bulunduğu; bu davranışın, hizmet akdinin sona ermesinden sonra gerçekleşen rekabet yasağına aykırılığı düzenleyen, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 444 ve 447 maddeleri (mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 348.maddesi) kapsamında değerlendirilmesi gerektiği açıktır.
Bu kapsamda yer alan uyuşmazlıklara ilişkin davaların ise, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 4/1-c. (mülga 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 4/1-3.) maddesi gereğince mutlak ticari dava niteliği taşıdığında duraksama bulunmamaktadır. (HGK 27.2.1013 gün ve 2012/9-854 E. 2013/292 K.)
Mutlak ticari davaların görülme yeri ise, açık biçimde ticaret mahkemeleridir.
O halde, mutlak ticari dava niteliğindeki haksız rekabet nedeniyle cezai şart alacağına ilişkin davanın dosyadan tefrik edilerek bu davaya bakma görevi de ticaret mahkemesine ait olup mahkemece görevsizlik kararı verilmesi gerekirken davanın esası hakkında karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, davalı-karşı davacı yararına takdir edilen 1.100.00 TL.duruşma avukatlık parasının davacı karşı davalıya, davacı-karşı davalı yararına takdir edilen 1.100.00 TL duruşma avukatlık parasının davalı-karşı davacıya yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 19.09.2014 gününde oybirliği ile karar verildi.