Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2012/34009 E. 2014/27908 K. 24.09.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/34009
KARAR NO : 2014/27908
KARAR TARİHİ : 24.09.2014

MAHKEMESİ : BAKIRKÖY 7. İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 11/09/2012
NUMARASI : 2010/183-2012/518

DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, izin ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı avukatı, iş akdinin işveren tarafından haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiğini savunarak kıdem ve ihbar tazminatları, yıllık ücretli izin ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı avukatı, davacının iş akdinin 4857 Sayılı Kanunun 25/ll-h maddesi uyarınca haklı nedenle feshedildiğini savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlara ve bilirkişi raporuna dayanılarak, görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesine ilişkin herhangi bir delil sunulmadığı, amirlerine karşı uygun olmayan davranışlarda bulunduğu, işyeri kurallarına uymadığının da ispatlanamadığı ve bu nedenle işverenin haklı nedenle iş akdinin feshettiği ispatlanamadığından isteğin kısmen kabulüne, karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı avukatı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davalı işyerinde üretimde çalıştırılan işçilerin uyması gereken kurallar ayrıntılı olarak belirlenip davacıya ve işçilere tebliğ edilmiştir. Bu kurallara uymamanın müeyyideleri de çalışanlara bildirilmiştir. Davacı işçinin üretim sırasında uyması gereken kuralları birçok kez ihlal ettiği buna rağmen, kural ihlalinin sürmesi üzerine iş akdinin işverence feshinin 4857 Sayılı Kanunun 25/ll maddesi uyarınca işverene haklı fesih imkanı tanıdığı dikkate alındığında kıdem ve ihbar tazminatlarının reddi gerekirken hatalı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm kurulması bozma nedenidir.
3-Davacı tanığı işyerinde dini bayramlarda çalışma yapılmadığını beyan etmesine karşın, dini bayramlarda çalıştığının kabulü isabetsizdir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 24.09.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.