YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/16892
KARAR NO : 2014/19591
KARAR TARİHİ : 16.06.2014
MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
Y A R G I T A Y K A R A R I
6100 sayılı HMK’nun 321 inci maddesinde;
(1) Tahkikatın tamamlanmasından sonra, mahkeme tarafların son beyanlarını alır ve yargılamanın sona erdiğini bildirerek kararını tefhim eder. Taraflara beyanda bulunabilmeleri için ayrıca süre verilmez.
(2) Kararın tefhimi, mahkemece hükme ilişkin tüm hususların gerekçesi ile birlikte açıklanması ile gerçekleşir. Ancak zorunlu hâllerde, hâkim bu durumun sebebini de tutanağa geçirmek suretiyle, sadece hüküm özetini tutanağa yazdırarak kararı tefhim edebilir. Bu durumda gerekçeli kararın en geç bir ay içinde yazılarak tebliğe çıkartılması gerekir.” şeklinde düzenleme yer almıştır.
Yukarıda yazılı kanun hükümleri kapsamında, yerel mahkemece duruşmada tefhim edilen hüküm gerekçe taşımayıp sadece hüküm sonucunu (kısa kararı) içeriyorsa gerekçeli kararın her halükarda davanın taraflarına (taraflar kendilerini vekille temsil ettiriyorlar ise vekillerine) tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bir başka anlatımla, sadece hüküm sonucunun (kısa kararın) tefhim edildiği durumlarda, taraflar (ya da vekilleri) duruşmada hazır olsalar dahi gerekçeli kararın taraflara veya vekillerine tebliğ edilmesi gerekir.
Somut olay açısından yapılan tespit ve değerlendirmede, gerekçeli kararın taraf vekillerine tebliğ edilip edilmediği dosya kapsamından anlaşılamamaktadır.
Bu nedenle;
1- Taraf vekillerine gerekçeli karar tebliğ edilmişse tebliğe ilişkin evrakın (tebligat parçasının) dosyaya eklenmesi,
2- Tebliğ edilmemişse gerekçeli kararın taraf vekillerine tebliği ile buna ilişkin evrakın (tebligat parçasının) dosya içine alınması,
Ayrıca davalıların nisbi temyiz harcını yatırmadığı anlaşılmakla, davalılar vekilinin temyiz harçlarını yatırması için muhtıra işlemleri yerine getirilmek üzere dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 16.06.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.