YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2011/47918
KARAR NO : 2013/34151
KARAR TARİHİ : 19.12.2013
MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatil ücreti, genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, iş akdinin, işveren tarafından 4857 sayılı yasanın 25/II – e maddesine dayanarak, müvekkilinin işyerine ait bir kasa kavunu işyerinden gizlice çıkarttığı gerekçesi ile feshedildiğini, davalı işyerinde taze meyve sebze ticareti ve nakliye işi yapıldığını, illerden gelen meyvelerin paketlenerek …, … gibi marketlere dağıtıldığını, marketlerce bozuk çıkan meyvelerin iade edildiğini, 01.05.2010 tarihinde 3 kasa kavunun iade olduğunu, müvekkilinin işyerinde her zaman diğer işçiler tarafından da yapıldığı üzere 5-6 adet iade edilen kavunu alarak işyerindeki arkadaşları ile birlikte yediklerini, bu şekilde davranmasının iş sözleşmesinin kendisine yüklediği sadakat yükümlülüğünü ihlal anlamına gelmediğini, iş akdinin feshinin orantılılık ölçüsüne aykırı olduğunu ve işverenin haksız olarak iş akdini feshettiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil ücreti alacaklarını istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili cevap dilekçesi ibraz etmemiş, katıldığı oturumlarda davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının işyerinde iade olunan çürük kavunlar içerisinde yine işyerinde arkadaşları ile birlikte yemek üzere birkaç kavun alması üzerine iş akdinin işveren tarafından feshedildiği, söz konusu olay ile ağır bir ceza olan iş akdi feshi arasında orantılılık kriterine aykırı davranıldığı, yapılan feshin bu nedenle haksız olduğu gerekçesiyle davacının kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil ücreti alacakları hüküm altına alınmıştır.
D) Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1. Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2. İş sözleşmesinin, işçinin doğruluk ve bağlılığa aykırı davranışı sebebiyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Yine değinilen bendin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkânı tanımaktadır.
Somut olayda, davacının iş akdinin, işyerine ait bir kasa kavunu işyerinden gizlice çıkarttığı olayın mahkeme gerekçesinde belirtildiği, gibi birkaç bozuk kavunun yenilmesi şeklinde gerçekleşmediği, davacının yazılı savunmasında bu olayı kabul ettiği, davacının bu eyleminin doğruluk ve bağlılığa aykırı olup, davacının iş akdinin davalı işverence haklı nedenle feshedildiği anlaşılmakla, davacının kıdem ve ihbar tazminatları istemlerinin reddi gerekirken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 19.12.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.