Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2009/43866 E. 2012/6524 K. 29.02.2012 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2009/43866
KARAR NO : 2012/6524
KARAR TARİHİ : 29.02.2012

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

DAVA :Davacı, ödenen hastane masraflarıın davalıdan alınmasına karar verilmesini istemiştir.Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı … Anonim Şirketi,…A.Ş. Memur ve Müstahdemleri Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı üyesi olan …’in sürücü belgesi almak için davalı şirketin işlettiği sürücü kursunda eğitime başladığını,eğitim sırasında …’in kaza geçirdiğini ve bir süre hastaneye yatarak tedavi gördüğünü,tedavi masraflarının Vakıf tarafından karşılandığını ileri sürerek Vakıf tarafından ödenen tedavi giderlerinin davalıdan tahsilini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı,açılan davanın genel mahkemelerin görevine girdiğini,dava konusu alacağın zamanaşımına uğradığını ve … adlı şahsın kendi kusuru ile kazaya sebebiyet verdiğini ileri sürerek davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlara dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
Uyuşmazlık,taraflar arasındaki ilişkinin İş Kanunu kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ve bu bağlamda iş mahkemesinin görevi noktasında toplanmaktadır.
4857 sayılı İş Kanununun 1 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince, 4 üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, işverenler ile işveren vekillerine ve işçilerine, çalışma konularına bakılmaksızın bu Kanunun uygulanacağı belirtilmiştir.
İş Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde iş davalarına bakmak üzere bir asliye hukuk mahkemesi görevlendirilir. İş davalarına bakmakla görevli asliye hukuk mahkemesine açılan dava “iş mahkemesi sıfatıyla” açılmamış ise, mahkeme görevsizlik kararı veremez. Bu durumda asliye hukuk mahkemesi tarafından, verilecek bir ara kararı ile davaya “iş mahkemesi sıfatıyla ” bakmaya devam olunur.
Davanın, İş Kanunu kapsamı dışında kalması halinde, dava dilekçesinin görev nedeniyle reddi ve dosyanın görevli hukuk mahkemesine gönderilmesine karar verilmesi gerekir. Davanın esastan reddi usule aykırıdır.
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 1 inci maddesi uyarınca, İş Kanununa göre işçi sayılan kimselerle işveren veya işveren vekilleri arasında, iş akdinden veya İş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözüm yeri iş mahkemeleridir.
Somut olayda, davacı ile davalı arasında işçi işveren ilişkisi bulunmamaktadır. Aynı şekilde kaza geçiren ve davacı Vakfın üyesi olan … adlı şahıs ile davalı arasında da işçi işveren ilişkisi yoktur. Talep, 5510 numaralı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa (Mülga 506 numaralı Sosyal Sigortalar Kanununa) dayanmaktadır. Davaya bakmakla genel mahkemeler görevli olup İş Mahkemesi görevli değildir.
Bu sebeple davanın İş Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması hatalı olup bu husus bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 29/02/2012 gününde oybirliği ile karar verildi.