Yargıtay Kararı 9. Hukuk Dairesi 2009/38339 E. 2012/4183 K. 15.02.2012 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 9. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2009/38339
KARAR NO : 2012/4183
KARAR TARİHİ : 15.02.2012

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

DAVA :Davacı, kıdem ve ihbar tazminatı, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin, bakiye ücret alacağı, ücret, ikramiye ile hafta tatili alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili dava dilekçesinde; iş sözleşmesinin işverence haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla çalışma ücreti ,ulusal bayram genel tatil ücreti,hafta tatili ücreti,işçilik ücreti,bakiye süre ücreti ve yıllık izin ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının iş sözleşmesini haksız olarak feshettiğini ve şirketten alacağı bulunmadığı savunarak, davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D)Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Taraflar arasındaki uyuşmazlık, fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil noktalarında toplanmaktadır.
Somut olayda, davacının hesaplamaya tabi tutulan çalışma dönemi bakımından tüm çalışma süresince fazla çalışma yaptığını, hafta tatillerinde ve genel tatillerde çalıştığını iddia etmiş, davalı işveren ise, belli dönemlerde çalışma yapılmadığını ve davacının Türkiye’ye gönderildiğini savunarak bunun pasaport kayıtlarıyla sabit olduğunu belirtmiştir.
Davalı tanıkları tüm işçilerinin iklim koşulları sebebiyle çalışılmayan dönemlerde Türkiye’ye gönderildiğini belirtmişlerdir.
Bu savunma ve tanık beyanları karşısında, ilgili emniyet birimlerinden davacının hesaplamaya tabi tutulan çalışma dönemi bakımından Türkiye’ye giriş çıkışları sorulup, Türkiye’ye giriş çıkışlar var ise bu sürelerde fazla çalışma,hafta tatili ve genel çalışma
olmayacağı düşünülerek bu sürelerin dışlanması gerekeceğinden, gerekirse ek rapor alınarak taleplerin yeniden değerlendirilmesi için eksik inceleme ile verilen kararın bozulması gerekmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 15.02.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.