Yargıtay Kararı 8. Hukuk Dairesi 2018/15432 E. 2019/490 K. 17.01.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 8. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2018/15432
KARAR NO : 2019/490
KARAR TARİHİ : 17.01.2019

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

DAVA TÜRÜ : Vakıf Evladı Olduğunun Tespiti

Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş olup hükmün davalı vekili ile Vakıf Mütevellisi vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
KARAR
Davacı taraf dava dilekçesinde….. Vakfının evladı olduğunun tespitini istemiş, Mahkemece yapılan yargılama sonucunda davanın kabulüne karar verilmiştir.
Dava vakıf evladı olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
6100 sayılı HMK’nin 27. maddesinde kanunun gösterdiği istisnalar dışında hakim her iki tarafı dinlemedikçe veyahut sav ve savunmalarını bildirmeleri için yasal şekillere uygun davet etmedikçe kararını veremez. 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu’nun 76. maddesi “ Mülhak vakıflarda vakıf yönetimine, mülkiyet ve intifa hakkı iddiasına ait davalarda vakıf yönetimi ile Genel Müdürlük birlikte hasım gösterilir.” hükmünü içermektedir. Eldeki davada yönetim,intifa veya mülkiyet istenmemekte ise de vakıf evladı olacak kişilerin ileride bu davayı açma hakları soybağı bağlantıları nedeni ile kolaylaşacaktır.Açıklanan bu madde uyarınca ise; vakıf evladı olduğunun tespitine ilişkin davalarda vakıf mütevellisi yasal hasımdır. Dosya içindeki bilgi ve belgelerin incelenmesinden davaya konu … …. Vakfının mülhak bir vakıf olduğu ve Vakıflar Meclisinin 04.08.1994 günlü kararı ile …’nın mütevelli olarak tayin edildiği ve dava tarihi itibariyle bu görevini sürdürdüğü anlaşıldığına göre açılan davanın vakıf mütevellisine de yöneltilerek davaya dahil edilmesi gerekirken, savunma hakkının kısıtlanması suretiyle yargılamaya devamla davanın esası hakkında karar verilmesi doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün 6100 sayılı HMK’nin Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK’un 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, taraflarca HUMK’un 440/I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve peşin harcın istek halinde temyiz edenlere ayrı ayrı iadesine 17.01.2018 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.