Yargıtay Kararı 8. Hukuk Dairesi 2018/146 E. 2019/5726 K. 11.06.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 8. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2018/146
KARAR NO : 2019/5726
KARAR TARİHİ : 11.06.2019

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Nüfus Kayıt Düzeltme

Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
KARAR
Dava dilekçesinde, … adlı kişinin teyzesi …’den intikal edecek miras payını davacı … Derneğine vasiyet ettiği, …’nin annesi … ile …’in kardeş olduklarına dair nüfus kayıtlarında bağ bulunmadığı ileri sürülerek …’in …’in yasal mirasçısı olacak şekilde nüfus kayıtlarının düzeltilmesi istenmiştir.
Mahkemece, … ile …’nin kardeş olduklarının tespitine dair verilen ilk kararın …’nın yasal mirasçısı Hazine vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine (Kapatılan) 18. Hukuk Dairesince mahkeme kararı, iddia ile ilgili olarak … ile …’in anne ve babası olarak görünen … ve … arasında DNA testi yaptırılıp alınacak rapor da gözetilerek karar verilmesi gerektiğinin düşünülmemesi gerekçesi ile bozulmuş, mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama ile davacı vekiline verilen kesin süreye rağmen müteveffaların mezar yerlerinin tespit edilemediği ve DNA testi yaptırılamadığı gerekçesi ile davanın reddine dair verilen karar davacı … vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, nüfus kayıtları arasında kardeş bağı bulunmayan … ile …’nın kardeş oldukları iddiasına dayalı olarak tespit ile tescil istemine ilişkindir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 106. maddesinde, gereği bir hakkın veya hukuki ilişkinin varlığının veya yokluğunun tespit davası yolu ile mahkemeden istenebileceği düzenlenmiştir.
Nüfus kayıtlarındaki düzeltme istemine ilişkin davalar kamu düzeni ile yakından ilgilidir. Bu özelliklerinden dolayı mahkemeler, tarafların beyanlarına bağlı kalmaksızın gerektiğinde re’sen yapacağı araştırma sonucu elde edeceği bulgulara göre doğru sicili oluşturmak mecburiyetindedir.
Dosya içerisindeki bilgi ve belgelerden, mezar yerlerinin tespiti için müzekkere ile Nevşehir Belediye Başkanlığı Mezarlıklar Müdürlüğünden bilgi istendiği, evrak üzerinden verilen cevaplarda mezar yerlerinin tespit edilemediğinin bildirildiği, ancak tanık olarak beyanı alınan vasiyet eden …’nin oğlu aile ile ilgili ayrıntılı olarak beyanda bulunduğu, adı geçenin veya bildireceği isimlerin mezar yerlerini bilme olasılıklarının bulunduğu, mezar yeri araştırmasının akraba veya aynı köy/mahalle sakinlerinin beyanlarına başvurulmaksızın evrak üzerinden yapıldığı anlaşılmaktadır. Yapılan bu araştırma ve inceleme hüküm kurmaya yeterli ve elverişli olmadığından eksik incelemeye dayalı olarak yazılı şekilde davanın reddi doğru görülmemiştir.
Mahkemece yapılacak iş; kardeş oldukları iddia edilen … ile …’nın kardeş olup olmadıklarının tespiti için öncelikle …, … ve nüfus kayıtlarına göre anne-babaları olan … ve …’in yaptırılacak DNA testine yönelik örnek alınması için mezar yerlerinin tespiti için …’nin oğlu … veya mezar yerlerini bilebilecek diğer akraba ve komşu yada ölüm tarihi itibari ile aynı yerleşim yerinde oturanlardan sıkı bir şekilde araştırma yapılarak tespit edilebilenlerin beyanları alınıp gerekirse mezar yerinin tespiti için keşif yapılarak mezar yerlerinin tespiti halinde tespit edilen mezarlardan alınacak örneklere göre, tespit edilemediği takdirde ise soybağının tespitinde sonuç verebilecek veri alınabilecek ilgililerin temini ile bu iddia ile ilgili olarak DNA testi yaptırılıp verilecek rapor da gözetilip oluşacak sonuca göre bir karar vermektir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle 6100 sayılı HMK’nin Geçici 3. maddesi ve 1086 sayılı HUMK’un 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, taraflarca HUMK’un 440/I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, 11.06.2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.