Yargıtay Kararı 8. Hukuk Dairesi 2017/7720 E. 2018/16899 K. 08.10.2018 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 8. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/7720
KARAR NO : 2018/16899
KARAR TARİHİ : 08.10.2018

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, kısmen kabul kararı verilmiş olup hükmün davalı … tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

K A R A R

Davacı … vekili dava dilekçesinde, müvekkilinin babası … İli, …… İlçesi, ……, cilt no 28, hane no 82, 1 BSN’de ……a kayıtlı 39793153280 T.C. kimlik numaralı … ile … İli, …… İlçesi, …… Mahallesi/Köyü, cilt no 42, hane no 51, 1 BSN’de ……a kayıtlı …… T.C. kimlik numaralı …’nın ana-baba bir kardeşi olduğunu ileri sürerek, …… kayıtlarının gerçeğe uygun bir şekilde düzeltilmesini istemiş; mahkemece, davanın kısmen kabulüne dair verilen karar, davalı … tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dava sonucu itibariyle miras hukukunu yakından ilgilendirdiğinden; verilecek karardan hukukları etkilenecek olan … ve …… Alan’ın alınacak veraset ilamlarına göre tespit edilecek bütün mirasçılarının davalı sıfatı ile davaya katılmaları gerekirken, mahkemece re’sen gözetilmesi gereken bu husus nazara alınmadan ve taraf teşkili de sağlanmadan davanın esası hakkında karar verilmesi,
2-Kamu düzeni ile yakından ilgili olan …… kayıtlarındaki düzeltme istemine ilişkin davalarda, Türk Medeni Kanunu’nun 284. maddesinde belirtilen koşullar saklı kalmak kaydıyla, Hukuk Muhakemeleri Kanunu uygulanır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 292/1. maddesinde, uyuşmazlığın çözümü bakımından zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak ve ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, herkesin soybağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorunda olduğu, haklı bir sebep olmaksızın bu zorunluluğa uyulmaması halinde hâkimin incelemenin zor kullanılarak yapılmasına karar vereceği hükmü bağlandığından; mahkemece açıklanan kanun hükmü çerçevesinde, somut olaydaki iddia ile ilgili olarak … araştırması yaptırılıp alınacak rapor da gözetilerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik araştırma ve inceleme ile davanın kabulü, doğru görülmemiştir.

SONUÇ: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK’nin 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, taraflarca HUMK’nin 440/I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, 08.10.2018 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.