Yargıtay Kararı 8. Hukuk Dairesi 2016/4463 E. 2019/687 K. 22.01.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 8. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/4463
KARAR NO : 2019/687
KARAR TARİHİ : 22.01.2019

MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi

DAVA TÜRÜ : İstihkak

Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiş olup hükmün davacı 3. kişi vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

..K. A R A R

Davacı 3. kişi, müflise işlenmek üzere verilen plastik bobin üzerine sarılı iplerin sahibi olduğu halde, iflas masasına kaydının yapıldığını belirterek mülkiyeti kendisine ait olan iplerin masadan kaydının silinmesini talep etmiştir. Mahkemece, … Tevzi Bürosunca sehven mahkemelerine tevzinin yapıldığı, davanın kayıt tarihi itibariyle … 3. İflas Müdürlüğünün bağlı olduğu mahkemece değerlendirilmesi gerektiği gerekçesi ile iş bölümü yönünden mahkemelerinin yetkisizliğine, dosyanın istek halinde görevli ve yetkili mahkemeye tevzii edilmesi için … Tevzii Bürosuna gönderilmesine karar verilmiş, devamında İflas Dairesinin talebi üzerine Mahkemece, dosyanın yetkili mahkemeye intikali istenmediği gerekçesi ile HMK.nin 20. maddesi uyarınca davanın açılmamış sayılmasına dair ek karar verilmiş, karar davacı 3. kişi tarafından temyiz edilmiştir.
İİK.nin 4. maddesi (Değişik fıkra: 17/07/2003 – 4949 S…../1. mad.) “İcra ve iflas dairelerinin muamelelerine karşı yapılan şikayetlerle itirazların incelenmesi icra mahkemesi hakimi yahut kanun gereğince bu görev kendisine verilmiş olan hakim tarafından yapılır. İş durumunun gerekli kıldığı yerlerde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü ile … Bakanlığınca icra mahkemesinin birden fazla dairesi kurulabilir. Bu durumda icra mahkemesi daireleri numaralandırılır. İcra mahkemesinin birden fazla dairesi bulunan yerlerde iş dağılımı ve buna ilişkin esaslar, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenir. Her icra mahkemesi hakimi, kendisine adli yargı … komisyonu başkanlığınca dönüşümlü olarak bağlanan icra ve iflas dairelerinin muamelelerine yönelik şikayetleri ve itirazları inceler, bu dairelerin gözetim ve denetimlerini yapar, idari işlerine bakar…” hükmünü içermektedir.
Mahkemece her ne kadar yetkisizlik kararı verilmiş ise de; İİK.nin 4. maddesi gereğince icra mahkemesinin birden fazla dairesi arasındaki ilişki yetki ilişkisi olmayıp iş bölümüne ilişkindir.
Bu durumda, Mahkemece dosyanın iş bölümünde görevlendirilen icra hukuk mahkemesine tevzi edilmesi için Tevzi Bürosuna gönderilmesi gerekirken yetkisizlik kararı verilip istek halinde gönderme kararı verilmesi ve devamında da davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi yerinde görülmediğinden, EK KARARIN KALDIRILMASINA, taraflarca İİK’nin 366/3. maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine,
peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 22.01.2019 tarihinde oy birliği ile karar verildi.