YARGITAY KARARI
DAİRE : 8. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/2006
KARAR NO : 2015/6782
KARAR TARİHİ : 25.03.2015
İcra Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : İstihkak
Yukarıda tarih ve numarası yazılı Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki temyiz eden tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden Daire’ye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
K A R A R
Dava, 3. kişi vekilinin asıl dosyada İİK’nun 97. maddesinin uygulanmasına yönelik olarak şikayeti ile, birleşen dosyada İİK’nun 96. maddesine dayalı olarak açtığı istihkak iddiasına ilişkindir. Mahkemece toplanan delillere göre: borçlu ile 3. kişi şirket yetkilisinin kardeş olduğu, borçlunun tanıtım ve siparişlerinde adres olarak haciz adresini gösterdiği başka bir adreste faaliyet gösterdiği ispat edilemediğinden ana dosyada müdürlük işleminde yasaya aykırılık bulunmadığından şikayetin reddine, birleşen dosyada istihkak iddiası yeterli delil ile ispat edilemediğinden davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı 3. kişi vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Davacı 3. kişi vekilinin, asıl dosyada İİK 97. maddesinin uygulanmasına ilişkin şikayetinin reddine yönelik kararın temyiz itirazlarının incelemesinde;
İcra Mahkemesi kararlarından hangilerinin temyiz olunabileceği özel hükümlerle ve genel olarak da İİK’nun 363. maddesinde birer birer açıklanıp gösterilmiştir. Bunların dışında kalan Mahkeme kararları kesindir. Yargıtay’ca incelenmesi istenen karar bu maddelerle tespit edilen kararlar arasına girmeyip kesin nitelikte bulunduğundan temyiz dilekçesinin reddine,
2-Davacı 3. kişi vekilinin birleşen dosyada istihkak iddiasının reddi kararına ilişkin temyiz itirazlarının incelemesinde;
2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 4949 sayılı Yasa’nın 101. maddesiyle değişik 363. maddesi hükmüne göre; Yasa’nın yürürlüğe girdiği 30.07.2003 tarihinden sonra icra mahkemelerince verilecek kararların temyiz edilebilmesi için, temyize konu dava değerinin 2.000.000.000.- TL’sını geçmesi gerekir.
İİK’na 4949 sayılı Yasa’nın 102. maddesiyle eklenen Ek 1. madde uyarınca parasal sınır, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, önceki yılda uygulanan parasal sınırların 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298. maddesi uyarınca ….. Bakanlığı’nca her yıl tespit ve ilan edilen yeniden değerlendirme oranında artırılması suretiyle uygulanır. Bu şekilde belirlenen sınırların On milyon TL (10,00.-TL)’sını aşmayan kısımları dikkate alınmaz.
Buna göre hesaplama yapıldığında 2013 yılında İcra Mahkemeleri’nce istihkak davaları sonucunda verilecek kararların temyiz edilebilmesi için, temyiz konusu 5.240,00.-TL’sının üzerinde bulunmalıdır.
İİK’nun 363. maddesinin 1. fıkrasının 7. bendinde temyiz edilebilecek kararlar arasında sayılan istihkak davalarında ve istihkak davalarına ilişkin takibin taliki kararlarında temyiz incelemesi yapılabilmesi için aynı fıkranın son cümlesinde yer alan özel düzenlemeye göre İcra Mahkemesi kararının taalluk ettiği malın veya hakkın değerinin belirlenen bu miktarı geçmesi şarttır.
Somut olayda temyiz konusu mahcuzların değeri 5.240,00.-TL’sının altındadır. Bu durumda hüküm kesin nitelik taşıdığından temyiz dilekçesinin reddi gerekmiştir.
Davacı üçüncü kişi vekilinin yukarıda (1) ve (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle temyiz dilekçesinin İİK’nun 363, 365/3, Ek 1. maddeleri uyarınca REDDİNE ve 24,30 TL peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 25.03.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.