Yargıtay Kararı 8. Hukuk Dairesi 2012/3750 E. 2012/3958 K. 08.05.2012 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 8. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2012/3750
KARAR NO : 2012/3958
KARAR TARİHİ : 08.05.2012

MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Takibin taliki veya iptali

Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davalı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR
Alacaklı tüketici kredisi sözleşmesi teminatı olarak verilen limit (teminat) ipoteğine dayalı olarak ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı takip başlatmıştır. Borçlu kendisine örnek 6 numaralı icra emrinin tebliğ edilmesi üzerine, yedi günlük süreden sonra icra mahkemesine başvurarak İİK nun 150/ı. koşullarını taşımayan ihtar ile ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı takip yapılamayacağını, ödeme emri yerine icra emrinin düzenlenemeyeceğini belirtip takibin iptalini talep etmiştir. Mahkemece alacağın muaccel kılındığına ilişkin ihtarname bulunmadığından İİK nun 150/ı maddesi koşullarının gerçekleşmediği, tüketici kredilerinde 4077 sayılı Yasa kapsamında alacağın muaccel kılınması gerektiği ve İİK 150/ı, 68/b maddelerinin uygulanmayacağından bahisle takibin iptaline karar verilmiştir. Alacaklı vekili tarafından kararın temyiz edildiği görülmüştür.
İİK.nun 149. maddesi hükmünde; İcra memuru, ibraz edilen akit tablosunun kayıtsız şartsız bir para borcu ikrarını ihtiva ettiğini ve alacağın muaccel olduğunu anlarsa, borçluya ve taşınmaz üçüncü şahıs tarafından rehnedilmiş veya taşınmazın mülkiyeti üçüncü şahsa geçmişse ayrıca bunlara birer icra emri gönderir hükmüne, aynı Yasanın 16/1. maddesinde ise “Kanunun hallini mahkemeye bıraktığı hususlar müstesna olmak üzere İcra ve İflas dairelerinin yaptığı muameleler hakkında kanuna muhalif olmasından veya hadiseye uygun bulunmamasından dolayı icra mahkemesine şikayet olunabilir. Şikayet bu muamelelerin öğrenildiği tarihten yedi gün içinde yapılır” hükmüne yer verilmiştir.
Somut olayda, icra emri 28.07.2011 tarihinde tebliğ edildiği halde 7 günlük süre geçirilerek borçlunun 05.08.2011 tarihinde şikayete gelinmiştir.
Bu durumda borçlu talebinin İİK.nun 149. maddesi hükmüne aykırı icra memurluğu işleminin şikayetine ilişkin olduğu ve aynı yasanın 16/1.maddesi gereğince, icra emrinin tebliği üzerine yedi günlük süre içinde getirilmesi gerektiği düşünülmelidir. Mahkemece şikayetin süreden reddine karar verilmesi gerekirken işin esası incelenerek yazılı gerekçeyle takibin iptaline karar verilmesi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz isteminin kabulü ile mahkeme kararının yukarıda açıklanan gerekçeyle BOZULMASINA, 08.05.2012 gününde oybirliğiyle karar verilmiştir.