Yargıtay Kararı 8. Hukuk Dairesi 2011/5221 E. 2011/6163 K. 24.11.2011 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 8. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2011/5221
KARAR NO : 2011/6163
KARAR TARİHİ : 24.11.2011

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Tasarrufun iptali

… ile … ve … aralarındaki tasarrufun iptali davasının kabulüne dair …. Aile Mahkemesinden verilen 15.12.2009 gün ve 296/695 sayılı hükmün Yargıtay’ca incelenmesi taraf vekilleri tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:

K A R A R

Davacı vekili, evlilik birliği içinde edinilerek davalı eş adına tescil edilen 3 parça taşınmaz ile aracın mal rejiminin tasfiyesine ilişkin davanın derdest bulunduğu sırada vekil edeni lehine hükmolunması muhtemel alacağın tahsilini sonuçsuz bırakmak amacıyla, danışıklı olarak diğer davalıya devredildiğini açıklayarak, davaya konu mal varlığının davalı eş tarafından diğer davalı …’a satış suretiyle temlikinin iptali ile davalı eş adına tesciline ve davacının alacağının tahsili için satışın davacı yönünden geçersizliğinin tespitine karar verilmesini istemiştir.
Davalı …, boşanma aşamasında maddi sıkıntıya düşmesi nedeniyle dava konusu taşınmazlar ile aracı diğer davalıya devrettiğini bildirerek, davanın reddini savunmuştur.
Davalı …, uyuşmazlığa konu taşınmazlar ile aracın bedelsiz olarak, kendisi tarafından kolaylıkla satışını temin amacıyla üzerine aktarıldığını, görünürde yapılan satış işlemlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtmiştir.
Mahkemece 15.12.2009 tarihinde davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
Dosyaya ibraz olunan 14.1.2010 tarihli dilekçede; “…..Davadan feragat edildiği, davalı tarafında feragatı kabul ettiği, karşı vekalet ücreti ve dava masrafı talep etmediği, feragat nedeniyle gereğinin yapılması……” talep edilmiş, dilekçe davacı … ve vekili, davalı … ve vekili ile davalı … tarafından imzalanmış, mahkemece kimlik tespitleri yapılarak aynı tarihli hakim havalesi ile temyiz incelemesi için Dairemize gönderilmiştir.
6100 sayılı HMK.nun 307 (1086 sayılı HUMK.nun 91.) maddesinde düzenlenen davadan feragat ile davacı talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçebilir. Feragat müessesesi, tarafların dava konusu üzerinde tasarrufta bulunmak suretiyle davaya son verebilecekleri hallerden biridir. Hükmün kesinleşmesinden önceki herhangi bir aşamada karşı tarafın kabulüne bağlı olmaksızın davadan feragat edilebilir.
Hükmü temyiz eden taraflar ve vekilleri yukarıda tarihi belirtilen imzalı ve kimlik tespitli dilekçe ile davadan feragat edildiğini bildirdiğinden, davacı tarafın feragat beyanının mahkemesince değerlendirilmesi ve taraflarca imzalanan feragat dilekçesi çerçevesinde hüküm kurulması için hükmün 6100 sayılı HMK.nun Geçici 3.maddesi yollamasıyla HUMK.nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA ve 17,15 TL peşin harcın istek halinde temyiz eden davacıya iadesine 24.11.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.